fallback

Преглед на печата за 8 август

08:21 | 08.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Турци спечелиха скандално търга за аутобан "Люлин"
в. Сега
Турският консорциум MAPA-CENGIZ ще изгражда 20-километровата магистрала "Люлин". Скандалният договор за строителството на най-скъпия аутобан в България ще бъде подписан днес от началника на Изпълнителна агенция "Пътища" (ИАП) Веселин Георгиев. Това ще е един от последните големи договори на агенцията преди превръщането й във фонд, управляван от трима министри - финансовия, транспортния и строителния.
Още през декември 2005 г. "Сега" разкри, че тръжната комисия е допуснала до финалната права компании, които не покриват първоначалните изисквания на конкурса. Това бяха три турски фирми - MAPA-CENGIZ, Dogus и STFA-GAMA, и две гръцки компании - J&P-Avax и Mochlos. Нито една от тях не отговаря на техническите параметри на конкурса - някои напълно, други - частично. Вместо да прекрати търга обаче, агенцията избра MAPA-CENGIZ. Тя предлага най-ниска цена - 137,381 млн. евро.
Наши източват сръбски банки
в. Новинар
Белградската полиция е задържала двама българи по подозрение, че с 50 фалшиви кредитни карти са ощетили с над 2 милиона динара банки на територията на Белград в периода от 26 до 28 юли, предаде агенция Медиафакс вчера. 34-годишният Бойко С. и 29-годишният Драгомир Д. са били изправени пред съдия-следовател. Бойко е заподозрян, че е купил в България фалшиви кредитни карти, т.нар. бели пластики. После двамата с Драгомир обикаляли три дни банкомати в Белград и с фалшивите карти теглели пари, а след това ги сменяли в чейнчбюра за евро. Полицията е открила, че те са "заработили" 4000 евро, които братът на Бойко отнесъл в България, а Бойко и Драгомир се преместили в друг хотел и продължили да обикалят банкоматите.
Строежът на магистрала "Черно море” почва напролет
в. Сега
В началото на следващата година стартира първият етап от изграждането на магистрала "Черно море". Това обяви в Приморско вчера шефът на Изпълнителна агенция "Пътища" Веселин Георгиев. Трасето ще е готово в рамките на три години, обеща той, като припомни, че през октомври ще бъде пусната в експлоатация и отсечката Бургас - Карнобат на автомагистрала "Тракия", което значително ще облекчи автомобилния поток към морето.
Блокираха германски инвеститор
в. Стандарт
Фирмата "Петер Нагел", която произвежда 3,5- до 6-тонни цифрови стругове в цех на бившия завод "Прециз" в Монтана, от миналата година е оставен без товарна връзка със света. Пътят, който е използвал заводът, е купен от фирма "БКК-85", която го преградила с метални врати. За своя цех Петер Нагел е броил 850 хил. лева на Агенцията за приватизация през 1999 година. За три години е инвестирал в производството 2 млн. лева. Сега е принуден да спре работата, тъй като няма достъп до път за експедиция на струговете и за снабдяване с метали.
Играят си на котка и мишка на житния пазар
в. Стандарт
Игра на котка и мишка се разиграва на пазара на жито. Производители и търговци се дебнат за цените. Първите искат до 200 лева на тон, а изкупвачите изчакват и отказват да платят толкова много. С мотива, че качеството е лошо. Малко след жътва пазарът на жито в Добруджа е вял. Сделки има само когато стопани са принудени да продават, за да се разплатят по стари задължения, твърдят местни търговци.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 04.09.22 г.
fallback