fallback

Преглед на печата за 5 август

Близо 1 млрд. лв. неустойки има да събира държавата от приватизационни сделки от 2003 година досега

10:15 | 05.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата събира 1 млрд. лв. от некоректни приватизатори в. Новинар

Близо 1 млрд. лв. неустойки има да събира държавата от приватизационни сделки от 2003 година досега. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол вчера.

Само към 30 юни тази година начислените неустойки са в размер на 220 млн. лв., заяви Калфин в отговор на независимия депутат Минчо Христов. Фирмите, които не са спазили договорите в частта за трудова заетост, са натрупали задължения в размер на над 132 млн. лв., 70 млн. лв. са начислените неустойки за други нарушения по договорите.

Спасяват Варна с подземни клетки в. Стандарт

Три нови подземни паркинга да изгради само за година възнамерява общината във Варна. Официално колите в морската столица са 450 на 1000 души. Но в пика на сезона трафикът нараства 2,5 пъти, съобщи инж. Людмила Урукова, главен експерт "Комуникации, безопасност на движението". Тя е категорична, че години наред не е помислено за увеличаване на паркингите в морската столица.

Всяка фирма ще може да се запише по ДДС в. Сега

От догодина всяка фирма ще има право да се регистрира по ДДС, ако прецени, че така й е по-изгодно. Това предвижда новият Закон за ДДС, който бе обнародван вчера в Държавен вестник.

Сега най-дребният бизнес е отрязан от възможността да избира. Според действащите правила ДДС регистрацията е задължителна за всички търговци с оборот над 50 хил. лв. годишно, а по желание може да се регистрират само фирми с постъпления над 25 хил. лв. В момента регистрираните по ДДС лица са около 98 хил. Въпросът е важен заради данъчния кредит. Когато предприемач не е регистриран, той няма право да възстановява ДДС. По същата причина фирми губят партньори, които предпочитат да работят с търговци, регистрирани по ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 31.08.22 г.
fallback