fallback

Българска и руска банка ще стимулират бизнеса между двете страни

Подписаният от Насърчителна банка меморандум предвижда разработването на финансови инструменти, чрез които да се финансират сделки за износ

16:57 | 03.08.06 г.

Насърчителна банка и Московската банка за реконструкция и развитие (МБРР) подписаха вчера меморандум за сътрудничество за подпомагане на бизнеса между България и Русия, съобщиха от Насърчителна банка.

Според изпълнителния директор на Насърчителна банка Сашо Чакалски меморандумът предвижда разработването на финансови инструменти, чрез които да се финансират сделки за износ. Целта е да се предоставят улеснения по експортно кредитиране, както и опростени схеми при разплащанията на клиентите по стокообмена.

За българската страна практическото му приложение ще се изразява в получаването на преференции при финансирането и разплащанията по предстоящ износ на български вина, козметика и парфюмерия, кожени и кожарски изделия, както и при осъществяване на по-значителни инженерингови и строителни проекти, допълни Чакалски.

На 19 юли Насърчителна банка сключи договор за кредитна линия в размер на 10 млн. евро за срок от 8,5 години с Японската банка за международно сътрудничество и с банка Мизухо. Целта е средствата да бъдат използвани за финансиране на малки и средни предприятия за закупуване на японско инвестиционно оборудване.

МБРР е с активи от около 2 млрд. долара. Тя е банковият сегмент на руската група “Система”, която е листната на Лондонската борса. “Система” е лидер на пазара на мобилни телекомуникации и притежава компанията МТС с 58 млн. абонати, собственик е на компании за фиксирана телефония в Москва и Подмосковские, на интернет, сателитни и ефирни телевизии. Групата развива застрахователен бизнес чрез компанията Росно в съдружие с Алианц, има интереси в строителството и туризма.

Насърчителна банка е единствената държавна банка в България. Тя е специализирана във финансиране на малкия и средния бизнес. Банката е лидер на пазара на дългосрочното инвестиционно кредитиране и предоставя кредити със срок на погасяване до 10 години и гратисен период до 3 години. Банката единствена в България предоставя финансиране при облекчени изисквания за обезпечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 11.09.22 г.
fallback