fallback

Двойно повече туристи у нас до 2016 г., скок в приходите обаче не се очаква

Посещенията на курортите ни от германци и британци намаляват, българският туризъм е обречен да бъде ориентиран към нископлатежоспособни туристи

11:34 | 03.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Туризмът в България все още се развива с относително високи темпове. Същевременно тенденцията към намаляване броя на туристите от основни за страната туристически пазари, каквито са германският и в известна степен британският, продължава да се налага, се казва в доклад на Центъра за икономическо развитие.

Тенденцията за спад в посещенията от тези страни се потвърждава от информацията на най-големите германски туроператори в началото на летния сезон, които отчитат сериозно понижение на броя на туристите, достигащ до 15 на сто в сравнение с миналата година. Отбелязва се и намаляване на броя на туристите от Великобритания.

Дългосрочната прогноза за развитие на туризма в международен мащаб, изготвена от Световната организация по туризъм, също не вещае бляскаво бъдеще за българския туризъм, който е обречен да бъде ориентиран към нископлатежоспособни категории туристи от Европа.

Към 2016 година се очаква удвояване броя на туристите, но приходите от туризъм няма да нараснат значително.

През изминалия период бяха регистрирани някои добри практики по отношение на разнообразяването на туристическия продукт и появата на нови форми на туризъм – например дентален, винен, създаване на специализирани центрове за лечение с морска вода и водорасли и т.н.

Развитието на тези форми е добра алтернатива на масовия и евтин летен и зимен туризъм в България, смятат от Центъра за икономическо развитие.

От гледна точка на правната и институционалната среда трябва да бъдат споменати две събития, които имат съществено значение за развитието на туризма, се казва в доклада. Преди всичко това е обсъждането на първо четене на проектозакона за Черноморското крайбрежие. На второ място трябва да се отбележи опитът за обединение в българския туризъм и за създаване на национално представителна браншова организация. За съжаление резултатите и от двете събития са все още неясни и нееднозначни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 29.08.22 г.
fallback