fallback

Бордът на МВФ одобри третия преглед по предпазното ни споразумение

Въпреки увеличените външни рискове страната ни е постигнала напредък в утвърждаване на принципите на пазарно-ориентираната икономика, смятат от фонда

10:58 | 03.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

На 2 август Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд (МВФ) приключи третия преглед за България по изпълнението на програмата на правителството за икономически и финансови реформи в рамките на предпазното споразумение, съобщиха от Министерство на финансите.

Споразумението, което бе удължено за период от шест месеца, е последното за страната ни и има ролята на своеобразен мост в прехода към пълноправно членство в Европейския съюз.

Решението на Борда оценява положително политиката на страната ни, целяща макроикономическа стабилност и разумна фискална политика, но също и нужда от продължаване на структурните реформи – главно в сферата на образованието, здравеопазването, а също и продължаване на процеса на приватизация.

В направените по време на заседанието на Борда изказвания е отбелязано, че независимо от увеличените външни предизвикателства и рискове, страната ни е постигнала по-нататъшен напредък в утвърждаване на принципите на пазарно-ориентираната икономика и е провела значителни финансово-икономически реформи, насочени към процеса на европейската интеграция.

Директорите на МВФ смятат, че постигнатият напредък по програмата изпраща позитивни сигнали към международния икономически елит и гарантира, че макроикономическата стабилност у нас ще бъде поддържана и занапред, уточниха от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 08.09.22 г.
fallback