fallback

До края на годината 30% от българите над 15 години ще ползват интернет

Над една трета от населението има достъп до компютър; обработката на документи и финансовите операции по интернет продължават да будят недоверие

16:01 | 02.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Гражданите все още са по-скептично настроени от бизнеса спрямо използването на електронни услуги. Илюстрация: Investor.bg

До края на тази година 30 на сто от българите над 15 години ще ползват интернет, се казва в доклад за развитието на информационното общество през 2005-2006 година.

Докладът „e-България 2006” се подготвя традиционно всяка година и е резултат от публично-частно партньорство между социолози, анализатори и държавни експерти. За първа година документът бе разгледан и приет на заседание на Координационния съвет за информационно общество към Министерския съвет на 13 юли.

Изследването регистрира значителен ръст на хората с достъп до компютри. Делът им в рамките на две години се е повишил два пъти като през 2005 г. достига близо 30% от пълнолетното население. Ако към това число се добавят и потребителите на възраст под 18 г., то делът им може да надхвърли една трета от българското население, се казва още в доклада.

За сравнение, в началото на миналата година само 22,8% от населението е имало достъп до компютър според проучване на НСИ.

Работното място и дома са най-популярните места за достъп до компютър. Домашните потребители са се увеличили близо три пъти, а използващите компютър на работното място - почти двойно. Децата са ключов фактор за навлизане на компютрите в домакинствата. Тази тенденция ще се запази и през тази година, когато 11% от домакинствата с деца планират покупка на компютър срещу само 3% там където няма деца.

Мрежовата свързаност също нараства в съответствие с развитието на пазара на информационни и комуникационни технологии. Ако тенденцията се запази, твърде вероятно е делът на имащите достъп до интернет сред населението над 15 г. да се приближи до 30% в края на годината, подчертават авторите на доклада.

Докато в началото на миналата година, отново според проучването на НСИ, едва 15,9% от населението между 16 и 74 години изобщо са ползвали интернет, то според доклада „e-България 2006” делът само на домашните потребители на широколентова връзка към октомври 2005 е 10,6% от цялото население над 15 години. На практика се оказва, че този показател е доста близък до средната стойност за Европейския съюз – 10,8% към юли 2005 г.

Използването на интернет започва да придобива все по-широки мащаби, но въпреки отчетения висок ръст на потребителите, немалък е и делът на тези, които остават извън уеб-пространството. 56% от гражданите заявяват, че не биха могли да започнат да работят в електронното пространство без чужда помощ.

Значителен дял (около една трета) споделят, че нямат информация какво представлява глобалната мрежа. Всеки десети интервюиран е изразил страхове и притеснения от технологията и опасения относно съдържанието и конфиденциалността на информацията, разпространявана в уеб пространството.

Гражданите все още са по-скептично настроени от бизнеса спрямо използването на електронни услуги. Голяма част от запитаните определят личния контакт с държавната администрация като по-ефикасен. Все още съществува недоверие към интернет комуникацията, особено когато се отнася за обработка на документи и финансови операции.

Въпреки това изследването показва, че всеки втори между 18 и 29 години и всеки трети между 30 и 39 години използва интернет. Това са хората, които в най-голяма степен са склонни да използват новите технологии, без особено да се притесняват, че това може да навреди на сигурността и финансите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 03.09.22 г.
fallback