fallback

Инвестициите в Община Марица достигнаха 400 млн. евро

Общо 20 големи и 140 малки предприятия и цехове работят на територията й

08:36 | 01.08.06 г.

Община Марица, в която са обединени селата на север от едноименната река, стана инвеститор № 1 в региона с капиталовложения от 250 млн. евро. Те са на български и чуждестранни предприемачи. Преди две седмици пък между селата Царацово и Бенковски бе направена първа копка на индустриален парк, чието цялостно изграждане ще струва 150 млн. евро. Проектът е на българо-израелското дружество Сенсор. С това инвестициите в Марица достигат 400 млн. евро.

В общината активно работят 140 малки предприятия и цехове. А големите компании като Сокотаб, Либхер Хаусгерете Марица, Агри България, са близо 20.

Френската компания Шнайдер, която досега произвеждаше електроапаратурни изделия в село Първенец, също избра Марица за разширение на производството си. Строителството вече започна. По проект предприятието трябва да влезе в действие през януари следващата година. Първоначално Шнайдер ще открие 500 работни места, които постепенно ще достигнат до 1000.

Няколко са причините, които правят Марица привлекателна за инвеститорите. Едната от тях е, че автомагистрала Тракия преминава през общината, а другата е бързината, с която общинските служители уреждат цялостната документация на предприемачите, обясни кметът на Община Марица Запрян Дачев.

Бурното индустриално развитие на общината доведе до недостиг на мощности от електроенергия. Кметът многократно е поставял въпроса на най-високо равнище, организирал е срещи между предприемачите и представители на енергетиката, в това число и с министър Румен Овчаров. Преди две седмици австрийският собственик на пловдивското Електроразпределение EVN обяви, че ще изгради подстанция и електропровод за 20 млн. евро, което ще смекчи остротата на проблема с недостига на електрически мощности за индустриални нужди в общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
fallback