fallback

Екобулпак инвестира 200 хил. лв. в разделно събиране на отпадъци в Банкя

Екобулпак си поставя за цел събирането на между 18 и 22 кг отпадъци от опаковки от жител за 2007 г.

17:31 | 31.07.06 г.

Дружеството за оползотворяване на отпадъци от опаковки Екобулпак предвижда до края на годината да инвестира в Банкя 200 хил. лв. за изграждане на цялостна система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, съобщиха от компанията.

Първоначалната инвестиция е 150 хил. лв., която включва 130 хил. лв. за контейнери и 20 хил. лв. за образователна кампания за жителите на софийския район. Предвижда се до края на годината инвестицията да надхвърли 200 хил. лв., като допълнителните средства са предвидени за закупуване на нова сметоизвозваща техника и изграждане на сортираща инсталация.

Консултанти на Екобулпак ще посетят всяко едно от 4000-те домакинства в Банкя, на които ще бъдат раздадени съответно 4000 безплатни контейнера. Те ще обяснят на хората как функционира системата и по какъв начин да отделят отпадъците.

Според Георги Табаков, член на УС на Екобулпак, целта на новия подход е да се повиши събираемостта на отпадъците от опаковки. От компанията посочват за пример опита на Франция, където също е избран подобен модел на разделно събиране на отпадъците, в резултат на което тяхната събираемост се е увеличила с 10% след внедряването му. Подобен е механизмът и в Австрия, Белгия, Люксембург.

Екобулпак си поставя за цел събирането на между 18 и 22 кг отпадъци от опаковки от жител за 2007 г. Тази цифра в развитите страни е двойно по-висока, но там отпадъците се събират отделно от години и хората вече имат изградени навици, посочват от компанията.

Проектът предвижда стартирането и на гореща линия, на която жителите на Банкя ще могат да получат информация.

Освен домакински контейнери за всяка къща, Екобулпак ще осигури за Банкя и 170 големи контейнера тип “Бобър”, които ще бъдат разположени пред административните сгради, санаториумите и хотелите. И двата вида контейнери са изработени от жълта пластмаса и са предназначени за събиране на опаковки от пластмаса, метали, хартия.

За стъклените опаковки компанията ще осигури зелени контейнери тип “Иглу”, които ще са разположени на всяко кръстовище. Останалият, нерециклируем отпадък, ще се изхвърля в досегашните кофи за боклук.

Събраните отпадъци ще се извозват по график веднъж седмично, като Екобулпак поема изцяло и тези разходи. Според Милен Димитров, прокурист на дружеството, това ще помогне размерът на такса смет да се запази непроменен през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 11.09.22 г.
fallback