fallback

Сигнализираха на главния прокурор за електромафия

Според "Екогласност" мафия съществува както в НЕК, така и в Министерство на икономиката и енергетиката

11:28 | 31.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Национално движение “Екогласност” подаде сигнал до премиера, главния прокурор, председателя на Комисията за борба с корупцията и председателя на енергийната комисия в парламента за съществуване на мафия в Националната електрическа компания (НЕК) и в Министерството на икономиката и енергетиката, с последици за увреждане на околната среда и риск за човешкото здраве за 100 000 години напред, съобщи Dnes.bg. В писмото на движението се казва, че чрез българските медии се води лъжлива пропаганда за необходимостта от ядрени мощности.

Оттам допълват, че се знае, че при износа на екологично чистата електроенергия, на територията на България за 100 000 години напред остават в наследство радиоактивни отпадъци, заедно с всекидневното изхвърляне в околната среда на десетки и стотици пъти по-голяма радиоактивност от АЕЦ”Козлодуй”, в сравнение с другите централи по света.

Според „Екогласност“ никой не може да отрече радиацията като основна причина за умиращите всяка година 15 000 българи - болни от рак, при 30 000 нови заболявания ежегодно и последното признание за над 230 000 болни от тази болест в България.

“Докога ще се мълчи от компетентните органи за драстичното намаление на печалбата на НЕК - от 445 милиона през 2000 г., за 2005 г. се отчита счетоводна печалба само 60 милиона лева, а АЕЦ "Козлодуй" отчита загуба“, питат от движението.

Според „Екогласност“, признанието на Мария Генчева от НЕК в Народното събрание от 29 юни тази година, че чрез дъщерни фирми на Парсънс и Рискинженеринг е направен около 80% от износа на електроенергия, показва, че НЕК “подарява” печалбата си на фирми посредници.

В изявлението на движението се споменава и за “обръчи” от фирми в НЕК и в Министерството на икономиката и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 08.09.22 г.
fallback