fallback

П. Мутафчиев: Не бива да бързаме с приватизацията на БМФ

Прибързаната приватизация може да се окаже грешка, смята министърът на транспорта

15:16 | 28.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Не бива да бързаме с приватизацията на Параходство Български морски флот (БМФ), заяви по време на днешния парламентарен контрол министърът на транспорта Петър Мутафчиев след въпрос защо внесената преди 11 месеца в 39-то Народно събрание Стратегия за приватизация на дружеството бе отложена.

Една прибързана приватизация може да донесе повече негативи и по-лоши резултати за флота, отколкото ако обмислим ясна и точна стратегия и намерим най-добрия инвеститор, каза министърът.

Той добави, че през май е назначена работна група, която да разработи стратегия за приватизацията. В четвъртък проектът е бил обсъден в Министерски съвет и предстои да бъде обект на обществено обсъждане в бранша.

Старите кораби, чийто ремонти ще струват много скъпо, ще бъдат предлагани първо за втора употреба, а след това за скраб, каза още Мутафчиев. Ще бъде засилен и контролът върху финансовата дисциплина и някои търговски дейности на БМФ. В началото на месеца вече бе съобщено, че предстои създаването на звено с контролни функции при сключването на договори за тайм-чартъри на параходството.

По думите на Петър Мутафчиев БМФ в момента е в добро състояние и генерира печалба. От отчета на дружеството, предаден на БФБ-София, става ясно, че компанията има 60% спад в печалбата за първото шестмесечие до 11,18 млн. лв. Приходите намаляват с 3 на сто до 204 млн. лв.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 28.08.22 г.
fallback