fallback

Бизнес климатът на най-високо ниво от 1994 г.

Оптимизмът се дължи на благоприятното развитие на промишлеността, строителството и търговията на дребно

16:10 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Стопанската конюнктура в страната през юли 2006 г. продължава да се подобрява, като общият показател на бизнес климата се покачва с 11,7 пункта и достига дългосрочен максимум (43,8%) от 1994 г. насам, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Това се дължи на благоприятното развитие на промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Силно оптимистичните оценки на стопанските ръководители от промишлеността за настоящата и очакваната бизнес ситуация в предприятията покачват равнището на съставния показател “бизнес климат” с 15,2 пункта спрямо предходния месец, достигайки максималната си стойност за периода от януари 1994 г. насам.

През периода от април до юли 2006 г. излишъкът от мощности намалява, а средното натоварване в промишлеността достига 71,6%, което е с 8 пункта над априлското равнище. В сравнение с три месеца назад оценките за конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на външния пазар (вкл. и на пазара в страните от Европейския съюз) са силно оптимистични, което е съпроводено и с повишени очаквания на мениджърите в промишлеността за износа и наемане на работна ръка през следващите три месеца.

Относно продажните цени около една пета от стопанските ръководители в отрасъла предвиждат увеличение.

През юли 2006 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава с 8 пункта главно поради високите очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца. Нивото на поръчките продължава да се подобрява, като строителните предприемачи очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца и съответно повишена производствена активност. Остават и благоприятните очаквания за нарастване на заетите в строителството през следващите три месеца.

Същевременно се отчита известно покачване на закъсненията в плащанията през последните три месеца. В сравнение с три месеца назад оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) са по-резервирани.

Относно факторите, затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили, че имат проблеми свързани с конкуренцията в бранша, но икономическата среда е по-несигурна в сравнение с юни и затрудненията свързани с цените на материалите са повече.

По отношение на продажните цени в строителния отрасъл анкетите отчитат по-високи инфлационни очаквания в сравнение с месец назад.

Бизнес климатът в търговията на дребно продължава възходящото си развитие (с 21,2 пункта над юнското равнище). Мениджърите са оптимисти за настоящото и очаквано бизнес състояние на търговските предприятия на дребно през следващите шест месеца. По тяхно мнение продажбите през последните 3 месеца са се повишили, като същевременно и очакванията по отношение на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите 3 месеца продължават да се подобряват.

Очакванията за заетите в отрасъла през следващите три месеца също са по-оптимистични, като достигат дългосрочен максимум (13,9%) от 1994 г. насам.

Намалява относителният дял на стопанските ръководители посочили недостатъчното търсене като проблем за развитие на дейността. Като все по-нарастващо затруднение се посочва конкуренцията, а относно цените има повишени инфлационни очаквания в отрасъла.

Анкетите в сектора на услугите регистрират понижаване на оптимизма и изместване на мненията към умерените оценки както за настоящото и очаквано бизнес състояние, така и за настоящото и очаквано търсене на услуги. Подобна корекция в мненията има и по отношение на очакванията за заетите в сектора.

Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите затрудняващи дейността на предприятията. По отношение на цените няма очаквания за покачване през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 27.08.22 г.
fallback