fallback

Хвалят ни за напредък в антикорупционната реформа

Според Световната банка фирмите у нас отчитат по-малко корупция по митниците и в данъчната администрация, докато в съдилищата и обществените поръчки няма особено подобрение

14:21 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Корупцията в България е намаляла в периода между 2002 и 2005 г., става ясно от доклад на Световната банка, озаглавен „Антикорупционната реформа в страните в преход – кой успява и защо?”. Документът се основава на данни, получени чрез анкетиране на фирмено ниво и основният извод в него е, че съществува напредък в намаляването на корупцията в страните в преход.

Въпреки това разпространението на корупцията в Източна Европа и в страните от бившия Съветски съюз остава по-голямо в сравнение с много страни от Западна Европа. Налице е и тенденцията големите фирми да съобщават за по-голямо намаляване на исканията за подкупи, отколкото малките фирми, които често стимулират растежа и създаването на работни места.

„След 2002 г. фирмите в повечето посочени страни дават подкупи по-рядко и в сравнително по-малки размери. Компаниите съобщават също така, че корупцията представлява по-малък проблем за тях, отколкото е била в миналото”, обяснява Джеймс Андерсън, съавтор на доклада и старши икономист в отдела на Световната банка за страните от Европа и Централна Азия. „Всеобщото схващане, че корупцията непрекъснато се задълбочава се оказва несъстоятелно след един внимателен прочит на доклада”, допълва Андерсън.

Анкетираните фирми у нас съобщават за намаляване на подкупите в много области, включително митници, данъчна администрация и различни инспекции. Обединяването на функциите по събиране на данъчни и осигурителни вноски в България повишава събираемостта и намалява възможностите за корупция, смятат от Световната банка.

От доклада става ясно, че най-забележим напредък в страните от Източна Европа е постигнат в данъчната и митническата администрации. Страните в преход - като се започне с Естония от средата на 90-те години - са на водещо място в света при въвеждането на опростени ниски или плоски данъчни ставки с широка основа и малък брой изключения. Тези страни също така са положили големи усилия за усъвършенстване на данъчната администрация. В Словакия например въвеждането на плосък данък е подобрило в положителна посока възприемането на данъчното бреме от страна на фирмите. Намалило се е избягването на данъци, а искането на подкупи е станало по-рядко.

Според изводите в доклада подкупите в митническата администрация също са намалели в много от страните в преход благодарение на промените в законодателството, най-често хармонизиращо се с това на ЕС. Няколко страни са направили и инвестиции в нови информационни технологии, въвели са системи за оценяване на риска и са намалили възможностите за произвол при подбора на обектите за физическа проверка, се казва в изследването.

Корупцията в съдилищата обаче не е намаляла. Страните започват да се обръщат към решаването на този проблем чрез повишаване на заплатите на съдиите (както стана в Русия), чрез въвеждане на системи за автоматично управление на разпределението на делата, целящо повишаване на ефективността и прозрачността (Хърватия), въвеждане на квалификационни изпити за съдиите (Грузия) и възбуждане на наказателни производства срещу корупцията в съдебната система (Словакия).

Напредъкът в областта на обществените поръчки също е ограничен. Много страни са реформирали законодателството, регулиращо обществените поръчки, което в крайна сметка е довело само до въвеждането на изключения в основното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 06.09.22 г.
fallback