fallback

Подписаха сделката за Балканкар Средец

Купувач е „ГТМ – Ангел Балевски“, който ще плати 91 млн. лв. за 69,99% от капитала на дружеството

19:01 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Договорът за приватизационната продажба на 263 808 броя акции, представляващи 69,99% от капитала на “Балканкар Средец” АД, бе подписан днес в Министерство на икономиката и енергетиката с „ГТМ – Ангел Балевски” ЕАД, съобщиха от Агенция за приватизация (АП).

От страна на АП договорът беше подписан от изпълнителния й директор Тодор Николов, а за купувача - от Борис Балев, изпълнителен директор на “ГТМ – Ангел Балевски” и Красимир Дачев, председател на Съвета на директорите на дружеството и изпълнителен директор на „ГТМ – Ангел Балевски Холдинг” АД.

Цената по сделката е 91,111 млн. лв. и се заплаща чрез банков превод по сметка на АП. Останалите участници в конкурса, класирани съответно на второ и трето място, бяха „Булкари” ЕАД (с предложена цена от 61,67 млн. лв) и “Загора КАР” ЕАД (с оферта от 35,51 млн. лв.). Според АПИС освен държавния досега дял от 69,99 на сто, акционери в Балканкар Средец са Балканкар Холдинг с 26,11% и физически лица с 3,92%. Дружеството е с предмет на дейност производство, сервиз, ремонт и търговия с електрокари, мотокари и друга подемно-транспортна техника.

Купувачът на мажоритарния дял се задължава да запази предмета на дейност за срок от минимум три години, както и да не предприема действия за ликвидация. “ГТМ – Ангел Балевски” освен това няма право да прехвърля акциите на дружеството. При неизпълнение на тези задължения ще се дължи неустойка в размер на 50% от покупната цена.

Според приватизационния договор съществуващата към момента средносписъчна численост на персонала от 116 души трябва да се запази, а ако това не бъде направено, ще се начисли неустойка в размер на 100% от средната годишна заплата в страната за всяко договорено, но неподдържано работно място.

В срок от шест месеца новият собственик на Балканкар Средец се задължава да погаси всички публични задължения на дружеството, както и задълженията към персонала. 

За миналата година дружеството има загуба в размер на 81 хил. лв., а за 2004 година отрицателният финансов резултат бе в размер на 686 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
fallback