fallback

Забраниха на Кремиковци да монополизира напълно циментовия пазар

Осъществяването на забранено споразумение между Кремиковци и Цемеко ООД би довело до изключване от пазара на производители като Златна Панега, Холсим и Плевенски цимент

16:15 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията забрани споразумението за доставка на шлака от металургично производство, сключено на 15 ноември 2004 г., между “Кремиковци” АД, в качеството му на доставчик, и “Цемеко” ООД, в качеството му на купувач, съобщиха от регулаторния орган.

Забранен е и параграф 10 от договора за джойнт венчър, сключен на 15 септември 2004 г., между Кльостерс Бетайлигунгсгезелшафт мбХ, Германия и “Кремиковци” АД. “Цемеко” ООД е учредено с въпросния договор за джойнт венчър, като забраненият параграф предвижда Цемеко да предложи на Кремиковци сключването на договор за доставка на шлака, с определени конкретни стойности за количествата и продажната цена на продукта. В съответствие с това на 15 ноември 2004 г. е сключено споразумение, с което са формализирани точните параметри на доставките.

Шлаката от металургично производство е основна суровина при получаването на доменен цимент. Тя не би могла да бъде заменена с друга добавка, а влаганите количества от нея във всеки отделен вид цимент не могат да бъдат редуцирани. Комисията е направила анализ на пазара, след като в края на миналата година е получила уведомление от Цемеко за споразумението с Кремиковци, като от компанията са поискали КЗК да се произнесе, че договореностите с металургичния комбинат не са в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Ефективното им изпълнение е предвидено да започне след изграждането на мощности за производство на цимент от Цемеко.

Пазарният анализ обаче е показал, че изпълнението на предвидените в договора доставки към Цемеко ще лиши напълно или в много висока степен всички останали потребители от достъп до тази суровина. В резултат на невъзможността им да я закупуват от единствения местен доставчик, те ще бъдат принудени да спрат производството си на шлаков цимент.

За “Златна Панега”АД, “Холсим”АД и “Плевенски цимент”АД този продукт формира основната част от производството и продажбите им. В този смисъл те ще бъдат изключени от пазара, а “Девня Цимент”АД ще загуби значителна част от клиентите.

Пренастройването на заводите на останалите участници към цименти без шлака ще бъде продължително и скъпо. Това ще доведе до загуба на пазари и клиенти и най-вече ще бъде принудително в резултат на разглежданото споразумение.

КЗК счита още, че осъществяването на договора ще замени сегашната олигополна структура на пазара на шлаков цимент с монопол на Цемеко. Дружеството няма да изпитва никакъв конкурентен натиск и поведението му ще се определя само от собствените икономически интереси.

Практиката е доказала, че подобни ситуации водят до прилагане на монополно високи цени и модели на поведение, които грубо нарушават конкуренцията на пазара. 

През следващите години ще се наблюдава засилено търсене на цимент, за което основен фактор ще е голямото потребление на строителни материали във връзка с бързо растящото строителство. През 2005 г. темповете на нарастване в строителството изпреварват това в промишлеността, като тази тенденция се очаква да се запази през следващите 7-8 години, се казва в анализ на Центъра за икономическо развитие.

Бумът в потреблението на цимент е свързан най- вече със сградното строителство (жилища, обществени сгради, хотели и др.). Очаква се през следващите 2-3 години все още водещо да бъде сградното строителство, но след това инженерното строителство ще набере бързо скорост поради необходимостта от изграждане на множество мащабни инфраструктурни проекти.

Прогнозата е за нарастване на потреблението на цимент в страната с над 60% за периода до 2013 г., като средногодишното нарастване ще е със 7-8%. В края на периода потреблението на човек от населението може да достигне 560-600 кг, доближавайки се до средните европейски норми, но оставайки значително под тези в южните страни членки на ЕС (800-1200 кг на човек от населението). 

На фона на тези перспективи и предвид договореностите между Кремиковци и Цемеко има съмнения дали при изпълнението им конкуренцията в сектора би просъществувала. По време на днешната търговска сесия акциите на Кремиковци се повишиха с 1,14% до средна цена от 17,40 лв. за брой. 

 

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
fallback