fallback

Община Чепеларе получи кредит от 3 млн. лв. за ремонт на улици

Безвъзмездният грант, който ще получи общината, е в размер до 75 000 лева, платим на части

15:32 | 25.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

HVB Bank Biochim ще финансира с 3 млн. лева община Чепеларе. Банката беше избрана с решение на Общинския съвет за поемане на дългосрочен общински дълг след открит конкурс на общината по закона за Общинския дълг, съобщиха от финансовата институция.

Кредитът е със срок от 7,5 години и дава възможност за гратисен период от 6 месеца за главницата. Заемът е обезпечен със законово регламентирани собствени неданъчни приходи на общината.

„Основното предимство на HVB Bank Biochim в конкурса, освен ниските лихвени нива и предложените добри параметри по структурата на сделката, е фактът, че сделката ще се финансира по линия за Общинско финансиране  с грантова схема, сключена по силата на договор между Европейската инвестиционна банка и HVB Bank Biochim”, обясни Милена Трифонова, директор “Институции и Еврофондове” на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк.

Безвъзмездният грант, който ще получи общината, е в размер до 75 000 лева, платим на части. Той ще се ползва за частично погасяване на кредита, с което ще намали както размера на дължимата главница, така и общите разходи за лихви.

Заемът ще се използва за изграждане и реконструкция на уличната мрежа и централния площад „Олимпийски“, както и за градската градина в град Чепеларе.

При заема за община Чепеларе HVB Bank Biochim използва споразумението си за кредитна линия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за стимулиране на инвестиционни проекти. По програмата на Европейската инвестиционна банка, общините получават за инвестиционни проекти на стойност до 5 млн. евро безвъзмезден грант на стойност 2,5% от размера на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 11.09.22 г.
fallback