fallback

Модерен пазар на производителите изграждат в Индустриална зона Раковски

Инвеститорът Агро Маркет 21 АД ще вложи в проекта над 12 млн. лв.

10:54 | 25.07.06 г.

Модерен пазар за производителите на плодове и зеленчуци, съобразен с всички европейски стандарти за качество и безопасност на храните, ще се изгражда до пловдивското село Стряма. Обектът ще бъде в рамките на Индустриална зона – Раковски, което освобождава печалбата от данъци и увеличава възможностите за реинвестиции. Пазарът ще бъде разположен върху терен от 50 дка, а общата стойност на капиталовложението е над 12 млн. лв.

Инвеститор е Агро Маркет 21 АД. Нейни собственици са фирмите Кобан и ЕТ Александър Шиндов. Проектът е внесъл документите си във фонд Земеделие и всеки момент очаква да получи отговор дали е одобрен за финансиране по програма САПАРД. „Надяваме се отговорът да е положителен. Но дори и да не е, пазарът пак ще бъде изграден”, заяви Диана Шиндова, директор на Пазара на производителите.

Пазарът ще се състои от две основни сгради, които ще включват производствени сгради, административни корпуси за персонала, заведение за хранене, агроаптека за препарати торове и сечива за градинарството, битови помещения за работниците. Ще има контролно-пропускателен пункт. Двете халета са със застроена площ 5 376 квадратни метра, предвижда готовият проект.

Халето на производителите е от две части – търговска и административна. Търговската част е разделена на 88 еднакви щанда от 40 квадратни метра с презентационна част за стоката. Халето за манипулация ще е от две части. В административната ще има лаборатория за извършване на бързи анализи на селскостопанската продукция, а също и стая за стоковед. „Няма да приемаме продукция на стопани, които не са си водили дневници за това в кой ден с какво са пръскали, с какво са торили. След влизането на България в ЕС, за да пласираме продукцията, такива дневници ще се изискват от нас, а ние ще го изискваме от производителите“, каза Диана Шиндова. Освен това тук ще има склад за опаковки, място за измиване на амбалаж, зона за предварително охлаждане. В специален хладилен блок ще бъдат монтирани 14 хладилни камери, в които инсталация ще създава регулируема атмосфера. В тях ще се съхраняват череши, грозде, круши и др.

Собствениците на пазара ще снабдяват с доказано качествена продукция големите търговски вериги и супермаркети, ресторанти, болници, казарми. Ще изкупуват, калиброват и опаковат и продукция за износ. На една ограда от тях е националният логистичен център на Кауфланд, което се превръща в стратегическо предимство. В начинанието си предприемачите разчитат на помощта на Германския технически център, който вече от няколко години подпомага селскостопанските производители със съвети от висококвалифицираните си служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
fallback