fallback

Преглед на печата за 25 юли

07:57 | 25.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

София изненада Скопие - постави условия за ЕС
в. Сега
 
Сериозен обрат има в досегашната безрезервна подкрепа на България за членството на Македония в ЕС. Това стана ясно от вчерашното изказване на външния министър Ивайло Калфин. За първи път той даде да се разбере, че българското съдействие няма да е безусловно. "Ние ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и ще следим Македония да не проявява агресия към българската история и нация", бе категоричен Калфин.
 
Външният министър отказа повече подробности, само допълни, че подкрепата за членството на Турция в ЕС също ще е при определени условия.
 
"Софийска вода" платила 18 млн. евро за консултации
в. Сега
 
Във фирмата сигурно работят музиканти, предположиха в ДКЕВР
 
“18 млн. евро са дали за 3 години собствениците на "Софийска вода" за консултантски услуги, а няма нито една нова тръба", каза вчера зам.-шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Игнат Томанов. Той не уточни дали информацията за консултантските харчове е от бизнес плана на дружеството, предоставен тези дни на комисията. В него концесионерите бяха предложили водата в София да поскъпне с 69% - от сегашните 84 ст. на кубик на 1.44 лв. с ДДС.
Според концесионния договор заплатите на шефовете чужденци в "Софийска вода" се водят като консултантски услуги. Изпълнителният директор Кевин Старлинг например взима 68 000 лв. месечно. Финансовият и останалите директори - по 52 800 лв. месечно, по данни на бившият контрольор на концесията "Омонит". Всички останали експерти, изпратени от фирмите майки, получават по 35 200 лв. или 24 800 лв. месечно. Според члена на ДКЕВР Миладин Лазаров изглежда "в такава уважавана голяма фирма работят музиканти или художници, та се е налагало да харчат толкова пари за консултации".
 
Освобождават от данък част от вноските за пенсия
в. Новинар
 
10% от доходите на хората, но не повече от 10% от максималния осигурителен доход, които се внасят във фонд за доброволно пенсионно осигуряване, да не се облагат с данък. Това обсъдиха вчера Българската асоциация за доброволно пенсионно осигуряване и НДСВ. На срещата присъства и финансовият министър Пламен Орешарски. В момента максималният осигурителен доход е 1400 лв. Това означава, че вноските до 140 лв. във фонд няма да се облагат с налог. Финансовото министерство предвиждаше да се въведе лимит от 60 лв. за вноските без налог.
 
"Дунавска коприна" ще бъде продадена
в. Сега
 
"Дунавска коприна" ще бъде продадена от немската компания "Мюлер и синове" на български инвеститор, съобщи председателят на борда на директорите на дружеството Милка Димитрова. Името на потенциалния собственик не се споменава, но прогнозите са сделката да приключи до два месеца. Въпреки че през 2002 г. дружеството бе обявено в несъстоятелност, сега "Дунавска коприна" отчита 100% натовареност на производствените си мощности.
 
“Булстрад” застрахова медиите
в. Стандарт
 
За първи път в България "Булстрад" застрахова независимата журналистика срещу медийни рискове. Полицата покрива отговорността на медията в задължението й да информира коректно обществото и изплаща обезщетение за рискове като клевета и обида. Само за година във Великобритания са осъдени за клевета, грешки и и нарушаване на права медии като "Дейли Мирър", "Дейли Телеграф", "Сън", "Гардиън", "Индипендънт" и "Таймс".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 11.09.22 г.
fallback