fallback

Дават 1 млн. лв. за разяснителни кампании как да изхвърляме боклука

Първата голяма инвестиция е от 100 хил. лв. в Албeна, където вече се проведе обучителен семинар

17:27 | 21.07.06 г.

Националната организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки Екобуплак ще инвестира 100 хил. лв. в курортен комплекс Албена за въвеждането на цялостна система за разделно събиране на отпадъци, стана ясно на обучителен семинар по темата в курорта.

Инвестицията включва 320 контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки, както и площадка, оборудвана за сортирането им.

Интерес към проекта проявяват и от курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Предстои стартирането на проекти на Екобулпак за разделно събиране на отпадъци в община Банкя, район Изгрев, район Надежда, общини Павел баня, Грудово, Стара Загора, Варна, Враца и Търговище.

До момента организацията има сключени договори с над 2 300 фирми в цялата страна, които пускат опаковани стоки на българския пазар. Те формират обща годишна цел от 120 хил. тона отпадъци от опаковки.

Екобулпак очаква в края на годината да бъдат събрани и рециклирани около 42 хил. тона отпадъци. От организацията поясняват, че целта на разделното събиране е да оптимизира разходите за управление на отпадъците от опаковки.

Екобулпак обработва 42% от общото количество разделно събирани отпадъци от опаковки.

По думите на Милен Димитров, прокурист на организацията, проблем при разделното събиране е културата на населението в това отношение и липсата на навик за разделно изхвърляне на опаковките, затова с образователна цел ще бъдат инвестирани 1 млн. лв. до края на годината. За пример бе посочено въвеждането на системата за разделно събиране на отпадъците в Италия, където този процес е отнел 15 години.

В момента в Албена се разпространяват листовки сред персонала на комплекса, в които има указания относно маркировките върху контейнерите с цел правилната им употреба.

Предвижда се още в хотелите да бъдат монтирани пана с инструкции за разделното събиране. Листовки с подробни обяснения ще има и за българските и чуждестранните туристи.

Също така се предвижда до края на тази година да бъдат вложени 4 млн. лв. за балиране и транспортиране на отпадъците. От Екобулпак предвиждат, при активно участие от страна на гражданите, да се достигнат нива на събиране до 60% от общите отпадъци от опаковки, което ще облекчи сметищата с около 30% от депонираните битови отпадъци.

На семинара стана ясно още, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки са подписали Меморандум, съгласно който до края на 2008 г. в системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки ще бъдат обхванати 6 млн. жители на страната.

Като друг проблем пред дейността на Екобулпак бе изтъкната ниската цена, на която рециклиращите предприятия изкупуват отпадъците. Според българското законодателство оползотворяващите организации нямат право да изнасят събраните отпадъци за преработване в чужбина, което създава предпоставки за монополни действия от страни на въпросните дружества.

В момента събраните хартиени и картонени опаковки се рециклират от Дуропак - Тракия папир, собственост на Дуропак, стъклото - от Интериор глас и Дружба стъкларски заводи, а пластмасата - от Феникс пластикс, Търговище.

Екобулпак има 55 фирми акционери с равен дял от хранително-вкусовата, химическата и фармацевтична и други промишлености, както и фирми с дългогодишна практика и опит в областта на събирането и рециклирането на отпадъци. Сред акционерите на компанията са Арома АД, Захарни заводи АД, Неохим АД, Софарма АД, Рубела Бюти АД, Олинеза ООД, Кенар ЕООД, Винпром Пещера АД, Болярка ВТ АД и др.

Свързани компании:

Дружба стъкларски заводи АД(4DR)

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
fallback