fallback

Глобяват над 30 търговци за липса на регистър с рекламации от клиенти

Санкциите за търговците, които не поддържат регистри, е между 500 и 3000 лв.

10:04 | 20.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 34 акта за административни нарушения при извършени 191 инспекции състави Комисията за защита на потребителите (КЗП) на търговци, които не притежават и не поддържат регистър на предявените от клиентите си рекламации, съобщиха от комисията.

Проверките са направени в рамките на проведената през периода 3-17 юли национална кампания за надзор на пазара по спазване на съответното изискване на влезлия в сила от 10 юни Закон за защита на потребителите. Санкциите за търговците, които не поддържат регистри, е между 500 и 3000 лв.

По регионалната кампания за надзор на пазара при обявяване на намаления комисията е констатирала, че при съобщенията за намаление търговците не посочват стоките или групата стоки, за което то е валидно. Друго нарушение е, че не се поставя старата цена, която търговецът е прилагал преди да влезе в сила намалението. Според изискването на сега действащия закон обявление за намаление може да се направи само ако стоката се е предлагала поне един месец на една цена и намалението трябва да е валидно най-малко за един ден. Търговците, които не обявяват коректно намаленията са наказвани с глоби или имуществени санкции в размер отново от 500 до 3000 лв.

От КЗП съобщиха още, че в петък и събота в град Елена, Великотърновско ще се проведе обучителен семинар за председателите на Помирителните комисии към контролния орган. Целта на форума е подобряване дейността на помирителното производство чрез специализиране работата на председателите на комисиите и повишаване на техните медиаторски качества.

Помирителното производство е доброволен извънсъдебен способ за разрешаване на възникнали спорове между търговци и потребители. То цели за максимално кратко време да постигне доброволното уреждане на споровете чрез сключване на споразумение между страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 07.09.22 г.
fallback