fallback

Продават Пловдив-БТ и Слънце Стара Загора БТ

Обемът, който се произвежда в тези дружества, ще бъде пренасочен към фабриките в София и в Благоевград

14:18 | 15.07.06 г.

Дружествата на цигарения холдинг "Булгартабак" в Пловдив и в Стара Загора ще се продават като цигарени фабрики, каза изпълнителният директор на "Булгартабак -Холдинг" Христо Лачев пред журналисти в Разлог при представянето на нови опаковки на марката "Виктори", цитиран от Dnes.bg.

При многократни обсъждания и коментари с министъра на икономиката и със синдикатите е коментирана идеята за продажба на тютюневите предприятия в Стара Загора и в Пловдив с лиценз за производство на цигари, но без право да произвеждат марките, които се произвеждат там сега, обясни директорът.

По думите му обемът, който се произвежда в тези дружества, ще бъде пренасочен към фабриките в София и в Благоевград.

Изпълнителният директор допълни, че няма официална позиция по този въпрос, но по мнението на специалистите това е правилната посока за запазване на двете предприятия.

През 2005 г. консолидираната печалба на холдинга е 40 млн.лв., съобщи изпълнителният директор. За сравнение, през 2004 година печалбата е била около един и половина милиона лева. В края на миналата година бяха отнети лицанзиите на няколко от фабриките и производството се концентрира в седем от 19-те предприятия , а печалбата на холдинга е 40 млн. лв, коментира той.

В резултат на високия непланиран за годината акциз обаче двете основни предприятия - в София и в Благоевград, са намалили печалбите си за единица продукция и респективно за полугодието, отбеляза директорът. За първото полугодие на 2005 година печалбата в Благоевград е била почти 14 млн. лв., а за същия период на тази година печалбата е малко над 7 млн. лв.

Предприятието в София в първите шест месеца на миналата година е с печалба от над 8 милиона лева, а тази година има малко над 1 млн. лв печалба.

Предприятието в Стара Загора почти запазва стойностите при печалбата за сравнявания период, а дружеството в Пловдив от 3 млн. миналата година, сега има печалба 4,5 млн. лв., каза Христо Лачев. По думите му този ръст се дължи на продажбата на дълготрайни активи на предприятието за около 3 млн. лв.

Ако трябва да правя избор на това кои две дружества да останат в групата на Булгартабак, бих избрал модерните фабрики на Благоевград и София, заяви Лачев.

Експортният потенциал на дружествата, които остават, ще бъде по-голям, смята директорът. Той съобщи, че вече са получили бандеролите за продажби в Италия. Това е сделка, която се подготвя повече от година и половина, но сега вече е факт , каза Лачев и изрази надежда в близките месеци да има договор и за Испания.

Европа е приоритет номер едно при експорта на "Булгартабак- Холдинг", като естествено не са забравени традиционните пазари на Близкия Изток и Северна Африка, каза директорът. Наскоро е подписан и договор за внос в емирствата през Дубай , допълни той.

Книжата на Пловдив-БТ и Слънце Стара Загора БТ приключиха петъчната борсова сесия съответно на нива от 25,72 и 5,00 лв. за акция, докато Благоевград-БТ и София-БТ завършиха на цена от 83,00 лв. за акция.

Свързани компании:

Слънце Стара Загора-Табак АД(SUN)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
fallback