fallback

Отхвърлиха жалбите срещу избора в приватизацията на Балканкар-Средец

За участник, спечелил конкурса, АП обяви „ГТМ – Ангел Балевски“ ЕАД, който предложи цена от 91,11 млн. лв.

12:56 | 14.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на „Загора кар“ ЕАД и „Булкари“ ЕАД срещу решението на Агенция за приватизация (АП) за определяне на участник, спечелил конкурса за продажба на 69,99% от капитала на “Балканкар-Средец” АД. Това съобщиха от пресслужбата на съда, като се уточнява, че е допуснато предварително изпълнение на решението. Според ВАС оплакванията и възраженията на дружествата по случая са неоснователни. Решението може да се обжалва пред петчленен състав в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. За участник, спечелил конкурса, АП обяви „ГТМ – Ангел Балевски“ ЕАД, който предложи цена от 91,11 млн. лв. Офертите на „Загора кар“ и „Булкари“ бяха на стойност съответно 35,5 млн. лв. и 61,666 млн. лв.

От съда обясняват, че предварителното изпълнение на днешното решение се допуска по молба на „ГТМ – Ангел Балевски“ поради нововъзникнали обстоятелства и с оглед предотвратяване на загуби за приватизиращото се предприятие.

На 27 април 2006 г. са съставени Счетоводен баланс и Отчет за приходите и разходите на приватизираното предприятие “Балканкар-Средец” АД, отнасящи се за първото тримесечие на 2006 г., от съдържанието на които се установява, че за този период дружеството е натрупало загуба в размер на 324 000 лева.

На 16 юни 2006 г. изпълнителният директор на дружеството е предложил на Съвета на директорите, с оглед намалелия обем на работа, да се пристъпи към масови съкращения на работници на приватизираното предприятие. На същата дата Съветът на директорите е взел решение за съкращаване на персонала, като от 120 щатни бройки е приет нов списъчен състав по предложение на изпълнителния директор, в който се включват общо 80 работници и служители.

С Докладна записка от 20 юни 2006 г. изпълнителният директор на “Балканкар-Средец” АД е уведомил Съвета на директорите, че в момента, в който възникне законово задължение за него, той незабавно ще подаде заявление за започване на производство за обявяване в несъстоятелност. Евентуалното откриване на производство по несъстоятелност по реда на Глава тридесет и девета от Търговския закон обаче би довело до продажба на приватизиращото се дружество при цени и условия различни от тези, предложени в процедурата по приватизация.

Според съда изброените новонастъпили факти обосновават извод, че се налага допускане на предварителното изпълнение на решението на АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
fallback