fallback

София Комерс - Заложни къщи планира IPO и нови 20 заложни къщи

За 2005 г. дружеството е отпуснало кредити на стойност 4,524 млн. лв., а приходите му от основна дейност са 767 хил. лв.

13:01 | 13.07.06 г.

В сряда Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане (IPO) на “София Комерс - Заложни къщи” АД, гр. София.

Дружеството развива дейност в сферата на финансовото посредничество - предоставяне на парични заеми, обезпечени със залог на движими вещи и др.

Капиталът на компанията е разпределен в 2 млн. акции с номинална стойност 1 лев всяка, всяка с право на един глас в Общото събрание на акционерите, право на дивидент, право на ликвидационен дял, на участие в управлението, право на информация и право да се обжалват решенията на Общото събрание на акционерите.

Общото събрание на акционерите на дружеството, проведено на 10 април 2006 година, е приело решение за увеличаване на капитала чрез първично публично предлагане. Увеличението ще бъде от 2 млн. лв. до 2,4 млн. лв. чрез издаване на нови 400 хил. броя поименни безналични свободнопрехвърляеми привилегировани акции с право на глас в Общото събрание на акционерите, номинална стойност един лев всяка една и минимална емисионна стойност 5 лв. всяка една.

Срокът, за който следва да се извърши емитирането на акциите, е 9 работни дни или 7 борсови сесии.

Публичното предлагане ще се извърши чрез закрит аукцион на „Първичен пазар” на БФБ–София, като не съществуват лица, които имат преференциални права за участие в увеличаването на капитала.

През годините на развитието си „София Комерс – Заложни къщи” АД изгражда мрежа от заложни къщи, която постепенно разширява: към края на 2003 г. дружеството има открити 40 заложни къщи, към края на 2004 г. – 62, а към края на 2005 г. броят на заложните къщи достига 97, разположени в 65 града на България.

С цел да увеличи пазарния си дял и да увеличи обема на раздадените парични заеми „София Комерс – Заложни къщи“ планира да открие 20 нови заложни къщи на територията на София.

Помещенията, в които ще бъдат открити търговските обекти, ще бъдат под наем. Първоначалните разходи за откриване на една заложна къща се прогнозира да възлязат средно на 3000 лева.

Девет физически лица притежават 95,8% от капитала на дружеството, като техният дял варира между 5,4 и 23,5 на сто.

В случай че увеличението на капитала е успешно, дивидентът, който ще носи всяка една от привилегированите акции, обект на публичното предлагане, ще бъде 0,40 лв. на акция за 2006 г. и 0,75 лв. за всяка една от годините между 2007 и 2015 г.

За 2005 г. „София Комерс – Заложни къщи” АД е отпуснало кредити на стойност 4,524 млн. лв., а приходите от основна дейност са 767 хил. лв.

Свързани компании:

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 11.09.22 г.
fallback