fallback

Над 5 млрд. лв. нужни за инфраструктурата за опазване на околната среда

Посочената сума е необходима за реализация на инфраструктурни обекти в областта на качеството на водите и управлението на отпадъците до 2015 г.

14:18 | 12.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

5,712 млрд. лв. са необходими за изпълнение на инфраструктурни обекти в областта на околната среда до 2015 година, е обявил министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров на публичното обсъждане в Министерския съвет на Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България за периода 2006 – 2015 година, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
Посочената сума е нужна за реализация на инфраструктурни обекти в областта на качеството на водите и управлението на отпадъците.
Отделно за изграждане на водоснабдителни обекти, предложени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), са необходими още 1,499 млрд. лв.
В разработената от Министерството на финансите индикативна финансова рамка за сектора “Околна среда” са заложени инвестиции от всички източници на финансиране в размер на 3,831 млрд. лв. за периода 2007 – 2013 година. От министерството допълват, че е налице недостиг на средства общо за проектите на МОСВ и МРРБ от 2,957 млрд. лв., от които 1,881 млрд. лв. за обектите на МОСВ.
Основните приоритети на инфраструктурата, свързана с опазването на околната среда, са изграждане и развитие на инфраструктура за събиране и пречистване на отпадъчните води, за която са необходими общо 2 млрд. евро, доизграждане и ремонт на инфраструктурата за питейно водоснабдяване, за която са нужни 749 млн. евро, и изграждане на инфраструктура за третиране на отпадъците, за която ще трябват 847,734 млн. евро.
Министър Чакъров посочи, че в областта на водоснабдяването съществуват възможности за публично-частно партньорство при изграждане, поддържане и ремонт на необходимата инфраструктура. Това се отнася особено за инфраструктурата в туристическите райони, а също и за изграждането на язовири за водоснабдяване.
В областта на управление на отпадъците ще се работи за насърчаване на публично-частното партньорство при изграждане на съоръжения за строителни и битови отпадъци и на инсталации за третиране на биоразградими отпадъци.
От МОСВ уточняват, че предварителните проучвания за привличане на частния сектор показват, че публично-частното партньорство може ефективно да се реализира при изграждане на съоръжения и инсталации в райони със значителни по обем строителни и ремонтни работи, като София, големите областни градове и курортните комплекси.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
fallback