fallback

Учредяват АД за събирането на старите електроуреди

Дванадесет български и чуждестранни компании са подкрепили идеята

11:14 | 12.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Акционерно дружество за събиране и оползотворяване на отпадъци от електротехническата и електронната промишленост ще бъде учредено на 17 юли в Българска стопанска камара, съобщават от пресцентъра на камарата. Дружеството се създава по изискване на Наредбата за отпадъци от електрическо и електронно оборудване.
Дванадесет български и чуждестранни компании са подкрепили идеята на проведено съвещание на фирми, работодателски организации и браншови съюзи.
Сред съучредителите на новото дружество са членовете на Асоциацията на организациите на работодателите в България – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Съюз за стопанска инициатива, Българска асоциация по информационни технологии, както и браншови камари, фирми с лиценз за събирането на отпадъци и фирми – производители, вносители и дистрибутори на електроуреди.
Заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев е заявил, че при добра координация до септември се очаква да има лицензирана инфраструктура и лицензиран оператор, който да събира, третира и съхранява отпадъците.
При създаването на дружеството всеки от учредителите ще е равнопоставен, аналогичен ще е и статутът на всеки следващ член. Целта на новата институция не е печалбата, а контрол върху натрупаните за организацията средства за събирането и преработката на отпадъците.
Постъпленията ще са под формата на лицензионни такси, които ще се заплащат на мястото на потребителските такси, дължими от фирмите на Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите, уточнява още Радев.
По данни на фирми от бранша най-елементарна преработвателна инсталация струва над 2 млн. евро.
Бъдещите учредители са ангажирали в дейността на новата организация както производители, така и дистрибутори, с идеята да се използват техните мрежи за разпространение на такава техника и за изземването на негодните за употреба електроуреди.
Вече има предварителни договорености с някои от големите преработватели, допълва също така Румен Радев. Пример за това е Комбинатът за цветни метали АД-Пловдив, където могат да бъдат разделяни и преработвани отпадъците, съдържащи благородни метали.
За отпадъците, които технологично не могат да се преработят у нас, има предварителни споразумения с лицензирани транспортни фирми, които биха подпомогнали износа им извън страната.
Наредбата за отпадъците от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване трябваше да влезе в сила от 1 юли тази година. Производителите и вносителите на електрическо и електронно оборудване поискаха отлагането й с шест месеца, в частта й за събирането на продуктови такси.
На последното заседание на кабинета бе взето решение за отлагане с два месеца на заплащането на продуктова такса от страна на производителите и вносителите. Заплащането на този налог ще започне от 1 септември тази година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
fallback