fallback

Преглед на печата за 11 юли

07:39 | 11.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличават пенсиите по нова формула
в.Новинар
 
Подготвя се промяна във формулата на изчисляване на пенсиите, съобщи вчера социалният министър Емилия Масларова на форум по проблемите на доходите, в който участва и президентът Георги Първанов. Едното предложение предвижда увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж. В момента година стаж е 1 процент. Ако този процент бъде увеличен на 1,2 на сто, ще са необходими 650 млн. лв. Пенсиите при този вариант ще скочат с около 20 процента, заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков.
 
Другият вариант предвижда година стаж да бъде 1,1 на сто. За него ще са необходими допълнително около 320 млн. лв., а пенсиите ще се увеличат с около 10 процента.
 
Търговци се пререгистрират безплатно от 1 октомври
в.Новинар
 
Всички търговци ще се пререгистрират безплатно в Агенцията по вписванията от 1 октомври. Това стана ясно вчера на среща между бизнеса и представители на агенцията. От ведомството обещаха процедурата да е опростена.
 
Според Закона за търговския регистър фирмите няма да се регистрират от съдилищата, а от Агенцията по вписванията към правосъдното министерство.
 
Финансовият надзор безсилен пред клопките на застраховките
в. Сега
 
Застраховките, предлагани от банките като допълнение при теглене на кредит, крият сложни капани за потребителите, стана ясно вчера. Те се съдържат в общите условия на застрахователното дружество, които са различни за всеки вид застраховка на всяко отделно дружество, и най-често изобщо не се четат от потребителите.
 
Комисията за финансов надзор (КФН) не може да контролира подробностите по общите условия на никоя застраховка, тъй като по действащия кодекс тя утвърждава само общи правила, коментира шефката на "Застрахователен надзор" в КФН Ралица Агайн.
 
Чужденци ще могат да работят като инженери у нас
в. Сега
 
Чужденци ще могат да работят като инженери у нас, ако бъдат одобрени от изпитна комисия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Кандидатите трябва да имат проектантски стаж, разрешение за пребиваване в България, да знаят български, да познават нашата нормативна база и др.
 
Над 15 000 души не искат данък върху книгите
в. Новинар
 
Над 15 000 души от София и страната са подкрепили досега идеята за освобождаване на книгата от данък добавена стойност, съобщиха от асоциация "Българска книга".
 
В момента Народното събрание обсъжда проект на Закон за данък върху добавената стойност, който предвижда книгите, включително учебниците, да се облагат с еднаква ставка на ДДС наравно с останалите стоки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
fallback