fallback

КЗК санкционира Сиела с 30 хил. лв. за увреждане доброто име на конкурент

Производството е образувано по молба на ЕТ Меримакси–Свиленка Николова - разпространител на специализиран информационен продукт, предназначен за управление и контрол на училища и детски градини

17:19 | 10.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 30 000 лв. на Сиела софт енд пъблишинг АД, София за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и постанови прекратяване на нарушението.

От комисията съобщават, че производството е образувано по молба на ЕТ Меримакси – Свиленка Николова,София. Фирмата разпространява специализиран информационен продукт, предназначен за управление и контрол на училища и детски градини.

Събраните по преписката доказателства сочат, че от страна на Сиела са били отправяни неверни твърдения към клиентите на молителя. В тях се посочва, че Меримакси – Свиленка Николова няма опит и традиции на пазара на софтуерни продукти и през последните пет години е разпространявал некоректно притежаван продукт, собственост на ответника.

В хода на производството КЗК е установила, че подобна информация по адрес на Меримакси не може да бъде обоснована.

Комисията счита, че поведението на Сиела софт енд пъблишинг АД противоречи на добросъвестната търговска практика.

Направените изявления пред реални и потенциални клиенти на молителя са довели до увреждане на доброто име и доверието към него, както и към предлаганите стоки и услуги, уточняват още от КЗК. Тези действия са създали съмнения спрямо конкурентното предприятие и биха могли да доведат до сериозни затруднения при дейността му в бъдеще, се казва още в становището на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 02.09.22 г.
fallback