fallback

GloBul свали цените на международните разговори и роуминг на Балканите

Досега цените за двете услуги бяха съответно 1,20 лв. с ДДС и 1,55 лв. с ДДС, уточниха за Investor.bg от мобилния оператор

13:31 | 10.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

От днес, 10 юли, международните разговори към абонатите на операторите в новата Зона „Балкани” на GloBul, както и входящите разговори за абонатите на компанията, които ползват услугата роуминг в мрежата на тези оператори ще се таксуват по 0,99 лв. с ДДС на минута. Досега цените за двете услуги бяха съответно 1,20 лв. и 1,55 лв., уточниха за Investor.bg от мобилния оператор.

Зона „Балкани” включва операторите AMC в Албания, COSMOTE в Гърция и Румъния, Cosmofon в Македония, Telecom Srbija в Сърбия и Turkcell в Турция. Тарифата е валидна както за абонати на абонаментни програми, така и за абонати на предплатената услуга b-connect.

Не са необходими никакви допълнителни настройки, но мобилният оператор препоръчва на своите абонати при пътуване в страните от Зона „Балкани” да се уверят, че ползват услугата роуминг в мрежата на изброените оператори и ако е необходимо ръчно да зададат на своя мобилен телефон коя местна мобилна мрежа желаят да използват. Операторите от групата на Cosmote са предварително въведени в менюто на SIM-картите на абонатите на GloBul.  

За сравнение, цените на MTel и vivatel варират според това дали става дума за абонаментни програми или предплатени услуги. Справка в сайта на МобилТел показва, че международните разговори с Prima към страни от Балканите (Зона I) достигат 2,88 лв., а за клиенти с абонаментен договор цената е 1,19 лв. Входящите разговори с роуминг в тази зона пък са 1,30 лв. за абонати и 1,20 лв. за клиенти с Prima. От vivatel обясниха за Investor.bg, че международните предплатени разговори към повечето страни от Балканите се таксуват по 1,44 лв., докато цената при абонамент е 0,72 лв. Разлика има при разговорите към Македония – съответно 1,73 лв. и 0,86 лв. Тарифите за входящите повиквания в роуминг на Балканите при предплатените услуги са около 1,40 лв., а за абонаментните програми варират от конкретната страна и оператор – например с Cosmote в Гърция цената ще е 0,72 лв. Интервалът за таксуване обаче е 30 секунди. Всички посочени цени са с ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 06.09.22 г.
fallback