fallback

Куриоз на седмицата - Наш Дом България Холдинг АД

В началото на годината Варна консерв АД увеличи капитала си от 79 611 лв. на 1 млн. лв. под условие, че новите акции се закупят от Наш дом България Холдинг и при условие на отпадане на правата на останалите акционери

08:30 | 09.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

На 30 юни Общото събрание на акционерите на Наш Дом България Холдинг АД-София прие решение за сключване на договори за продажба на всички притежавани от дружеството безналични поименни акции от капитала на Варна консерв АД, всяка с номинална стойност 1 лев.
През ноември 2003 г., при продажба на държавен дял, холдингът закупува 18 704 броя акции от Варна консерв АД, представляващи 23,50% от капитала на дружеството, при обща покупна цена на акциите – 26 746,72 лева. По този начин увеличава участието си от 62,94% до 86,44 на сто.
 
Към 31 декември 2005 година в отчета на холдинга е посочен дял от 96,25%, въпреки че няма информация за нови придобивания.
 
В същото време в регистрационния документ е посочено: „Размер на участие на "Наш Дом - България" АД - Холдинг в капитала на "Варна консерв" АД: 68 814 броя акции, или 86,44%“, което според екипа на Investor.bg би трябвало да е реалният дял.
В началото на годината Варна консерв АД увеличи капитала си от 79 611 лв. на 1 млн. лв. чрез издаване на нови акции под условие, че новите акции се закупят от Наш дом България Холдинг на определена от ОСА емисионна стойност и при условие на отпадане на правата на останалите акционери по чл.194, ал.1 на Търговския закон.
Член 194. ал. 1 гласи, че всеки акционер има право да придобие част от новите акции, която съответствува на неговия дял в капитала преди увеличаването.
По алинея 4 правото на акционерите по ал. 1 може да бъде ограничено или да отпадне само по решение на Общото събрание, взето с мнозинство две трети от гласовете на представените акции. Също така Управителният съвет, съответно Съветът на директорите, представя доклад относно причините за отмяната или ограничаването на предимствата и обосновава емисионната стойност на новите акции.
Увеличението е извършено и по чл. 195 - „Капиталът може да бъде увеличен под условие, че акциите се закупят от определени лица на определена цена, както и срещу облигации на дружеството“.
След увеличението холдингът притежава вече 99 на сто от Варна-консерв АД, а делът на Министерство на икономиката и енергетиката пада до 1 сто.
 
За миналата година Наш Дом България Холдинг АД обяви неконсолидирана загуба от 6,84 млн. лв., а консолидираната е в размер на 7,223 млн. лв.

Свързани компании:

Наш Дом България Холдинг АД(HDOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback