fallback

Преглед на печата за 8 юли

09:12 | 08.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

България търси нови варианти за нефта и газа
в. Сега
Нова възможност за алтернативни доставки на природен газ след 2010 г. ще търси България. Това личи от публикуваната вчера на правителствения сайт национална стратегия за развитие на инфраструктурите до 2015 г.
След изтичане на договора с "Газпром" през 2011 г. и евентуално проваляне на алтернативния проект НАБУКО страната ще се окаже в неблагоприятна ситуация по отношение доставките на природен газ. Затова трябва до 2010 г. да се изгради нова връзка с Турция, по която да си доставяме природен газ през южната ни съседка от Иран и Каспийския регион. Това ще бъде частична алтернатива на руския природен газ, а такава връзка по-късно може да апортираме в капитала на компанията, която ще изгражда и експлоатира тръбата НАБУКО, се казва в документа.
“Икономист”: Курсът на лева е нереален
в. Стандарт
Специализираното списание "Икономист" обяви, че курсът от 1,95 лева за едно евро е нереален, предаде агенция Фокус. Това заключение се прави на база дефицита по текущата сметка на България, чийто внос е по-голям от износа. Друг проблем бил демографската криза. Пенсионният фонд може да пропадне, каза в Атина Йохан Хауи от "Икономист". Средните доходи в България ще достигнат почти половината от тези в ЕС след 20 г.
С боклука София вече е в екологична катастрофа
в. Сега
"Ние не сме пред екологична катастрофа, ние вече сме в екологична катастрофа", каза пред "Сега" зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. Той призна, че общината вече издъхва с терените за съхранение на балите и може да издържи още най-много 2 месеца, докато се подготви рудник "Иван Русев" между Бобов дол и Радомир.
Капацитетът на площадката за съхранение на балите в Кремиковци вече е изчерпан, опакованият боклук се трупа на близък терен без нужните разрешителни. На изчерпване е и другата площадка в Гара Искър.
“Тракия” поскъпва с още 600 хил. лева
в. Стандарт
Българските данъкоплатци ще извадят от джоба си още 600 000 лева за строежа на магистрала "Тракия". Парите ще отидат за хонорари на чужди консултанти. Те ще преценяват клаузите по концесионния договор с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД заради предстоящите нови преговори. Документацията ще се анализира от междуведомствена група начело с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов по препоръка на "Прайсуотърхаус Купърс България". Фирмата направи финансов одит на договора. С определения от правителството бюджет от 586 800 лева ще се плати на международни финансови и юридически експерти, стана ясно от думите на министър Гагаузов.
Трима искат “България ер”
в. Стандарт
Трима кандидати за "България ер" досега са купили тръжна документация от Агенцията за приватизация, научи "Стандарт". Това са собственикът на "Хемус ер" "Балкан Хемус груп", австрийският превозвач "Остриън еърлайнс" (AUA) и регистрираната във Великобритания финансова корпорация "Клеш и къмпани". Последната беше кандидат да купи гръцката "Олимпик еъруейз".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 08.07.06 г.
fallback