fallback

БНБ и КФН ще упражняват допълнителен надзор върху финансовите конгломерати

До 100 хил. лв. е глобата за нарушение на финансовите холдинги със смесена дейност във финансов конгломерат

14:30 | 07.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН) ще упражняват допълнителен надзор върху финансовите конгломерати след приемането на България в Европейския съюз. Това реши парламентът, който прие на второ четене днес Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати.
Идентификацията на финансов конгломерат ще става от БНБ и КФН самостоятелно или в сътрудничество помежду им, както и с националните органи на държавите-членки, упълномощени да упражняват надзор над кредитни институции или застрахователи и инвестиционни посредници.
На членове на управителни и контролни органи и на лицата, упъномощени да управляват и представляват лицата във финансовия конгломерат, извършили или допуснали нарушение, се налага глоба от 1000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 20 000 лв.
За нарушения на поднадзорните лица и на финансовите холдинги със смесена дейност във финансов конгломерат се налага имуществена санкция от 20 000 до 100 000 лв., а при повторно нарушение – от 40 000 до 200 000 лв.
За нарушения на лицата във финансовия конгломерат, които не са поднадзорни, се налага имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв., а при повторно нарушение – от 20 000 до 100 000 лв.
Обект на допълнителен надзор на ниво финансов конгломерат ще бъдат лицата, които са начело на финансов конгломерат, или чието предприятие майка е финансов холдинг със смесена дейност със седалище в държава членка, или което е свързано с лице от друг финансов сектор в хоризонтална група.
Законът не предвижда БНБ и КФН да упражняват надзор на самостоятелна основа за финансов холдинг със смесена дейност, на поднадзорни лица от трети държави, част от финансов конгломерат, или на лица от финансов конгломерат, които не са поднадзорни. Изключение са изискванията за лицата, които управляват дейността на финансов холдинг със смесена дейност със седалище в България, за спазването на които БНБ и КФН са длъжни да следят.
Въвеждат се изисквания за допълнителна капиталова адекватност на поднадзорните лица на ниво финансов конгломерат. Ще се отчита значителна концентрация на риск и на значимите вътрешногрупови сделки на ниво финансов конгломерат, като се въвежда уведомителен режим, както и изискване поднадзорните лица във финансовия конгломерат да имат подходящи механизми за управление на риска и за вътрешен контрол.
Допълнителният надзор над поднадзорните лица във финансов конгломерат се упражнява от координатор, който е един от компетентните органи на заинтересуваните държави членки, включително на държавата, в която е седалището на финансовия холдинг със смесена дейност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
fallback