fallback

Отпускат 9 млн. евро по ФАР за оборудване на фирми и обучение на персонала

Кандидастващите предприятия трябва да са регистрирани като юридически лица по реда на Търговския закон или Закона за кооперациите

12:07 | 07.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 8,74 млн. евро е бюджетът на започващата днес грантова схема „Конкурентоспособност“, насочена към малките и средни предприятия, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. Грантовата схема е част от проекта „Подкрепа за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия“, по който министерството е Изпълнителна агенция по програма ФАР.

Целта на финансирането е да се окаже подкрепа на малките и средни фирми в три направления - обновяване на технологичното оборудване, получаване на консултантски услуги и професионално обучение за персонала на предприятията.

Проектни предложения за кандидатстване по грантовата схема ще се приемат от днес до 30 август 2006 г. в Министерство на икономиката и енергетиката.

Предприятията могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер не по-малко от 10 000 евро и не повече от 50 000 евро. Размерът на предоставената безвъзмездна помощ не може да надхвърля 65% от общата стойност на проекта.

Възможностите за отпускането на средства в трите отделни компонента са както следва:

1. За „Консултантски услуги“ - не по-малко от 2 000 и не повече от 15 000 евро. 2. За „Инвестиционна подкрепа“ - не по-малко от 5 000 и не повече от 50 000 евро. 3. За „Професионално обучение“ - не по-малко от 2 000 и не повече от 10 000 евро.

Кандидатстващите предприятия могат да правят комбинации между отделните компоненти или да изберат само един от тях. Важно условие е да са спазени изискванията за минимален и максимален размер на безвъзмездната помощ. Единственият компонент, който не може да бъде избиран самостоятелно е „Професионално обучение“.

В рамките на грантовата схема са установени приоритети, които ще бъдат взети под внимание при разглеждането на предложенията и при тяхната оценка:

С първостепенен приоритет ще се разглеждат предложения, които предвиждат комбинация от компонентите „Инвестиционна подкрепа“ и „Консултантски услуги“. На второ място приоритет ще се дава на предложения, които са насочени само към „Инвестиционна подкрепа“. На трето място ще бъдат оставени предложенията, които са насочени само към „Консултантски услуги“.

По компонент „Консултантски услуги“ ще бъдат финансирани дейности, които са резултатно ориентирани и са свързани с: въвеждане на системи за управление на качеството; опазване на околна среда, безопасни и здравословни условия на труд, качество на продукцията.

В рамките на дейността „Инвестиционна подкрепа“ ще бъдат финансирани дейности, свързани със закупуването на технологично оборудване (вкл. лицензи, патентни права, софтуер и т.н.), което има пряко отношение към производствения процес на съответното предприятие.

Компонентът „Професионално обучение“ предполага финансиране на обучение на персонала на предприятието кандидат, като това обучение трябва да бъде пряко свързано с предоставените консултантски услуги и/или получената инвестиционна подкрепа. Обучението следва да се извърши от организация, лицензирана от Националната агенция за професионално образование и обучение.

Кандидастващите предприятия трябва да са регистрирани като юридически лица по реда на Търговския закон или Закона за кооперациите. Предвид факта, че кандидатите трябва да докажат своята финансова стабилност, способност да изпълнят проекта, както и да осигурят собствено съфинансиране в размер на 35 на сто, предприятията следва да докажат, че техният оборот за 2005 г. е над 100 хил. лева.

Оценката на подадените предложения и сключването на договори с одобрените кандидати се очаква да се осъществи в периода септември-ноември 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 16.08.22 г.
fallback