fallback

Паричните социални разходи с данък върху доходите на физическите лица

Проектът предвижда още да се увеличи прагът на облекчението за разходи за вноски (премии) за доброволно пенсионно и здравно осигуряване и застраховка "Живот" от 40 на 60 лв.

18:45 | 06.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Социалните разходи, изплащани в пари, ще се облагат с данък върху доходите на физическите лица, вместо с данък върху разходите при предприятията, предвижда приетият днес проектозакон за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Целта е да се уеднаквят данъчното третиране на паричните суми, които работодателят изплаща на персонала, независимо от формата на предоставяне – възнаграждение или социален разход. Предлага се ставката на данъка върху социалния разход да бъде 12% (действаща – 15% или 12%). Проектът предвижда още да се увеличи прагът на облекчението за разходи за вноски (премии) за доброволно пенсионно и здравно осигуряване и застраховка "Живот" от 40 на 60 лв.

Друг нов момент в проектозакона е предложението даренията, направени в полза на лица, които не попадат в обхвата на лицата, за които се допуска данъчно облекчение, да се третират данъчно като непризнати разходи, вместо да се облагат с данък върху разходите, какъвто е действащият режим. Предлага се да отпадне данъчното облекчение, когато дарението е направено пряко в полза на физическо лице (хора с увреждания, социално слаби, пострадали от природни бедствия и др.), а облекчението да се ползва само когато е направено в полза на специализирани предприятия и фондове, дейността на които се изразява в подпомагане на посочените лица.

По отношение на данъците, удържани при източника върху доходи на чуждестранни лица, проектозаконът предвижда да се ограничи обхватът на възнагражденията за технически услуги, които се облагат с данък при източника, като на облагане да подлежат само монтаж или инсталиране на материални активи, както и всякакви услуги от консултантско естество и маркетингови проучвания, извършени от чуждестранно юридическо лице. Предлага се данъчната ставка за всички данъци при източника да се намали от 15% на 10%, което е и пряко обвързано с поетите ангажименти към ЕС за поетапно редуциране на данъчните ставки на данъка, удържан при източника за доходите от лихви и авторски и лицензионни възнаграждения между свързани лица, съгласно изискванията на Директива 2003/49/ЕО. Срокът за внасяне на данъка, когато има сключена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, се предлага да е тримесечен (сега той е 1 месец), за да се отстранят в максимална степен проблемите в практиката и неоснователното налагане на лихви на данъчно задължените лица.

Проектозаконът предвижда предоставяне на данъчно облекчение за предприятия, които подадат годишната си данъчна декларация и годишния финансов отчет по електронен път до 31 март на следващата година. Облекчението се изразява в отстъпка от 1% от годишния корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.), при условие че данъкът е внесен в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
fallback