fallback

ЕРП-тата от Западна България ще изкупуват енергийни съоръжения

Дружествата ще инвестират 18,94 млн. лв. за придобиване на съоръженията през 2006 и 2007 г.

13:27 | 06.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

"Електроразпределение Столично”, “Електроразпределение София Област” и “Електроразпределение Плевен” ще изпратят до края на юли нови уведомления на 152 стопански потребители средно напрежение на тяхната територия, за да напомнят за програмата за изкупуване на енергийни съоръжения, собственост на трети лица. Това съобщиха от CEZ, която е собственик на 67% от капиталите на трите дружества.

Според Закона за енергетика от 2003 година електроразпределителните дружества са задължени да придобият тези съоръжения в осемгодишен срок, т.е. до 2011 година.

През месец ноември 2005 година eлектроразпределителните дружества в Западна България изготвиха програми за поетапно изкупуване и вече направиха първите стъпки по изпълнението им. Досега дружествата са изпратили писмени покани до повече от 40 потребители средно напрежение, пряко присъединени към подстанции на НЕК.

Паралелно с това са проведени разговори с повече от 50 собственици на електроразпределителни съоръжения, за да се уговорят предварителни параметри по прехвърлянето. В резултат са започнали 5 процедури по изкупуване, а една вече е завършила.

В рамките на програмите дружествата са планирали 18,94 млн. лв. за изкупуване на съоръженията на територията на Западна България през 2006 и 2007 година. Според закона тези съоръжения се изкупуват по пазарната им стойност.

За да смекчат ценовия натиск, който е свързан с тези вложения, компаниите са предвидили равномерно разпределение на необходимите инвестиции в законово определения осемгодишен период. Програмите за изкупуване на съоръженията и предвидените за това инвестиции са част от бизнес плановете, които електроразпределенията внасят за одобрение в ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 08.09.22 г.
fallback