fallback

Над 2 млрд. евро са необходими за изграждането на автомагистралите у нас

Направени са прединвестиционни проучвания за автомагистралите Струма, Хемус, Черно море

15:45 | 05.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Над 2 млрд. евро ще са необходими за изграждането на автомагистралите Струма, Марица, Черно море и Хемус, се посочва в доклад за икономическата целесъобразност на осъществяването на публично-частно партньорство при реализирането на инфраструктурните проекти в сектор “Транспорт”.
Докладът бе разгледан от Съвета за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение под председателството на министър-председателя Сергей Станишев.
В анализа на Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството се посочва, че за автомагистрала Марица (114 км) има пълна проектна готовност. Приблизителната му стойност е 361 млн. евро.
Част от магистралата вече е изградена с бюджетни средства и поради това е целесъобразно тя да бъде достроена поетапно с национално съфинансиране и със средства от ЕС. Програмата на правителството предвижда автомагистрала Марица да бъде готова през 2009 година, уточняват от МС.
Магистралите Струма и Хемус е целесъобразно да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство, се препоръчва в доклада.
За автомагистрала Струма има прединвестиционни проучвания с утвърдено трасе, с изключение на участъка през Кресненското дефиле. Експертните оценки сочат, че за построяването на магистралата ще са необходими около 600 млн. евро. Програмата предвижда тя да бъде готова до края на 2012 година.
Автомагистрала Хемус също има прединвестиционни проучвания с утвърдено трасе и в момента се актуализират работните проекти на отделни неизградени участъци,. За построяването на магистралата ще са необходими над 1 млрд. евро.
Прединвестиционни проучвания са направени и за автомагистрала Черно море. Възложено е изготвянето на доклад по ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда). Индикативната стойност на проекта е около 400 млн. евро, а магистралата трябва да е готова през 2017 година.
На 26 май тази година Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение разгледа Национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на страната ни за периода 2006-2015 година. В документа е записано, че до 2015 година България ще разполага с близо 720 км нови автомагистрали.
От МС съобщиха също така, че на 12 юли Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006-2015 година ще бъде публично представена пред представители на бизнеса, местните власти, международни финансови институции и други.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
fallback