fallback

Световни IT специалисти обсъдиха развитието на информационно общество у нас

Три бяха основните насоки на дебата: необходимостта от изграждане на икономика, базирана на знанието, разширяването на достъпа до интернет и българското съдържание в световната мрежа

16:19 | 04.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът за информационни технологии към президента на Републиката заседава днес с участието на широк кръг световно известни специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Освен членовете на Съвета д-р Винтън Дж. Сърф, вицепрезидент на Google, един от бащите на Интернет и председател на борда на ICANN, Естер Дайсън - издател на Release 1.0, и Джордж Садовски, изпълнителен директор на Глобалната инициатива за политиката в интернет, в обсъждането участваха и ръководители на световноизвестни компании. Сред тях бяха Фред Бейкър от Cisco Systems, председател на борда на международното интернет общество, Брайън Кют, вицепрезидент на VeriSign, Габриел Дузил от VeriSign Security Services (Лондон), Филип Грабензее - председател на борда на Afilias, Лин Ст. Амур - президент на интернет обществото - и Едуард Вилц - президент на PIR.

Три основни насоки на дебата предложи президентът във встъпителните си думи - необходимостта от изграждане на икономика, базирана на знанието, разширяването на достъпа до интернет и българското съдържание в световната мрежа.

Гостите от чужбина и българските им партньори обсъдиха състоянието на информационното общество в България и възможностите за неговото развитие, добавят още от Президентството.

Най-голямо внимание участниците в заседанието отделиха на проблемите, свързани с по-широкия достъп до интернет и използването на неговите възможности в сферата на образованието. Изтъкнато бе, че акцент трябва да бъде поставен върху обучението на преподавателите, а така също и на постоянния достъп на учениците до интернет пространството не само в училище, а и у дома чрез реализация на програмата “Компютър в къщи”.

Поставен бе въпросът за разширяване на българското съдържание в интернет, а така също и за превод на част от него на английски език. Според д-р Винтън Сърф това се отнася особено до дейността на институциите в България.

Функционирането на електронното правителство, използването на интернет възможностите в местното управление и в отдалечените населени места, подобряването на електронната връзка между гражданите и държавните институции бяха друга част от темите, обсъдени на заседанието, уточняват от пресцентъра.

Българските участници в заседанието насочиха вниманието към проекта „Виртуална библиотека“, свързан с търсенето на съвместни възможности за цифровизация на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, другите обществени библиотеки и читалищата.

Направено бе също така и предложение за включване на изявени български учени в международни проекти в областта на информационните технологии, както и за подпомагане на българската наука в тази област с изграждане на модерна лаборатория за изследвания и развитие.

Внимание предизвикаха и въпросите, свързани с достоверността, качеството на информацията и сигурността в глобалната мрежа.

Разменени бяха мнения по необходимостта от преосмисляне на концепцията за авторските права, от търсенето на нов баланс между защитата на тези права и свободния достъп до информация, допълват от Президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
fallback