fallback

МРРБ набира данни за участници в съвместни българо-гръцки проекти

Проектът предвижда обмяна на опит и контакти между гръцки и български организации от граничните области за обсъждане на всички аспекти на трансграничното сътрудничество

11:33 | 03.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва набирането на информация от организации, желаещи да участват в проекта “От външни към вътрешни граници – управление на промяната на границите и подготовка за ново съседство” (“EX-INT”), съобщават от министерството.

Проектът предвижда обмяна на опит и контакти между гръцки и български организации от граничните области за обсъждане на всички аспекти на трансграничното сътрудничество – нормативни, организационни, финансови и технически.

От МРРБ допълват още, че в рамките на проекта ще се създаде база данни с организации от България и Гърция, които могат да партнират помежду си в подготвянето на проекти и подаването на съвместни кандидатури в секретариата на програмата за насърчаване на регионалното сътрудничество и партньорство ИНТЕРРЕГ във Виена.

Проектът предвижда също така и разпространение на добри практики от областните управи. Планира се гръцки експерти да обучават колегите си от областните администрации и районите за планиране в България в областта на инвестиционното планиране и управление, финансите на общините и областите и развитието на административните структури.

По проекта ще се създадат мрежи за сътрудничество с електронен обмен на информация, уточняват още от министерството.

Предстои провеждането на 9 работни срещи в България и до 80 – в Гърция.

Планирано е първата среща да се проведе в София през втората половина на месец октомври 2006 година на ниво областни администрации. Тя ще е обвързана и с договарянето на грантовите схеми по финансов меморандум 2004 за трансгранично сътрудничество в областта на туризма и екологията.

Грантовата схема по финансовия меморандум е за 7,95 млн. евро, добавят от МРРБ.

Бюджетът на проекта “EX-INT” е 1,215 млн. евро, от които 32 000 евро се осигуряват от българската страна.

Това е първото участие на МРРБ като партньор в проект, пряко финансиран от структурен фонд на ЕС, който ще продължи до средата на 2007 година. Участието на министерството в проекта е препоръчано от делегацията на Европейската комисия в България.

От месец юли 2006 година започва набиране на информация по електронен път за организациите от граничните области на България.

Официалното начало на изпълнението на проекта беше поставено с договор от 9 май 2005 година. Договорът определя за лидер гръцкото Министерство на Македония - Тракия. От гръцка страна договорът включва четири областни управи на Северна Гърция – Западна и Централна Македония, Източна Македония и Тракия, Северна Егея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 05.09.22 г.
fallback