fallback

Световната банка ни похвали за НАП и за повишеното плащане на данъци

Доброволното спазване на ДДС е нараснало с 10 пункта за периода 2002–2005 г., при корпоративния данък увеличението е с 5 пункта

11:48 | 30.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

В България е създадена устойчива система за събиране на приходите, която е основана на добрите международни практики и на изискванията на Европейския съюз. Това обяви Стела Илиева, ръководител на Проекта за реформа в администрацията по приходите. Днес приключи средносрочният преглед по изпълнението на проекта.

Близо три години след старта на проекта основните цели са в голяма степен изпълнени, подчертаха от мисията на Световната банка. Има и конкретни постижения. Стела Илиева посочи, че приемането на данъчно-осигурителния кодекс направи възможен старта на Националната агенция по приходи (НАП).

Нивата на спазване на данъчните задължения бележат ръст, отчетоха от мисията на СБ. Доброволното спазване на ДДС е нараснало с 10 пункта за периода 2002–2005 г. При корпоративния данък увеличението е с 5 пункта. Въпреки намаляването на данъчна тежест приходите от данъци и осигуровки са с 5,2 пункта от БВП повече за този период. Приходите от ДДС са с 3 пункта по-големи в сравнение с новите страни членки на ЕС. България е втора след Чехия по постъпления от корпоративния данък отново в сравнение с новоприетите държави.

Услугите, които НАП предоставя също се подобряват, подчертаха от СБ. Ревизиите все повече се базират на критерии за управление на риска. Повишава се квалификацията на служителите на агенцията и се създават условия за намаляване на корупционните практики, смятат от финансовата институция.

НАП е с най-модерната информационна инфраструктура от всички публични администрации в България. Това позволява навременно събиране на информация и обслужване на клиентите на агенцията.

По изпълнението на проекта предстоят и две ключови дейности. Първата е въвеждането на система за управление на приходите през януари 2007 г. Втората е завършването на административната сграда на агенцията в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 31.08.22 г.
fallback