fallback

ИХ България взе наградата за най-добро корпоративно управление

За четвърта поредна година Асоциацията на инвеститорите връчи награди на публични дружества за корпоративно управление на медии, институции и личности с принос към развитието на капиталовия пазар в България

08:41 | 30.06.06 г.

Индустриален холдинг България бе определено от Асоциацията на инвеститорите за „Дружество с най-добро корпоративно управление за 2005 г.“ Наградата бе връчена на специална церемония във Военния клуб в София.
Така наречената антинаграда, или “Дружество, което се нуждае най-
много от развитие на корпоративното управление”, отиде при АКБ корпорация, въпреки че в тази категория традиционно има много номинации. До финала достигна и Доверие обединен холдинг заради решението от общото им събрание през 2005 г. да бъдат продадени активи от “Доверие капитал” на доста ниска цена.
Изборът на "Дружество с най-добро корпоративно управление за 2005 година" ще се извърши въз основа на Карта за оценка с 37 ясни критерии от комисия в 13- членен състав. Критериите са обединени в 5 основни групи (всяка от които носи различен брой точки): ангажираност с корпоративното управление (15 т.), права на акционерите (25 т.), прозрачност (20 т)., управителни, контролни и изпълнителни органи (25 т.) и счетоводство и финансов контрол (15 т.).
От тази година в конкурса са добавени две нови категории - "Финансова институция на капиталовия пазар с най-добро корпоративно управление" и "Дружество с мажоритарно държавно участие". В първата категория са номинирани ЗПАД ДЗИ АД, ТБ ОББ АД, ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД, ТБ ЦКБ АД и ЗПАД Булстрад.
Носител на новоучредената награда за финансова институция с най-голям принос към капиталовия пазар стана Обединена българска банка. Наградата за публично дружество с мажоритарно държавно участие с най-добро корпоративно управление за 2005 г. получи Благоевград БТ.
За медия с най-пълно и правдиво отразяване на капиталовия пазар през 2005 г. беше отличен вестник Дневник, след като за 2003 г. наградата получи Investor.bg, a за 2004 г. Дарик радио.
За личност с най-голям принос към капиталовия пазар беше избрана Димана Ранкова, заместник председател на Комисията за финансов надзор и ръководител на управление “Емисионна дейност”.
За пръв път Асоциацията на инвеститорите реши да връчи приз “За медиен принос към развитието на капиталовия пазар”, награда която е за цялостен принос през годините – и неин носител стана вестник “Пари”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 19.08.22 г.
fallback