fallback

Икономедиа АД купи IDG България

Шефът на медийната група определя сделката като логична стъпка, вчера Прокопиев, който е директор и на Алфа Финанс, обяви закупуването на 50% от Спектър Нет

12:03 | 28.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Медийната група “Икономедиа” АД купи “IDG България” ЕООД. Българската група за бизнес медии става 100% собственик на компанията, която издава вестник Computerworld, списанията PC World, CIO, Digital World и Network World. Сумата по сделката, която е финализирана в края на миналата седмица, остава конфиденциална, уточниха за Investor.bg от „Икономедиа“.

Досега “IDG България” беше собственост на американската компания IDG (International Data Group), която е най-големият международен издател в областта на информационните и компютърните технологии. Новозакупеното дружество става лицензиант на International Data Group за България. То ще продължи да развива изданията и продуктите с марките на IDG.

“Покупката на “IDG България” е част от стратегията на “Икономедиа” за инвестиции в специализирани бизнес издания“, заяви Иво Прокопиев, председател на Борда на директорите на “Икономедиа”.

Прокопиев е и главен изпълнителен директор на Алфа Финанс холдинг, който вчера обяви, че купува 50% от Спектър Нет за 9,4 млн. лв. „Ние следваме мисията си да информираме хората, които вземат решения в бизнеса, като им предоставяме все по-детайлна и професионална информация в различните браншове. IT индустрията е най-бързо развиващата се през последната година в България, а “IDG България” е пазарен лидер сред медиите за информационни и компютърни технологии. Така че сделката е логична стъпка“, допълни Прокопиев.

Нов управляващ директор на “IDG България” става Недялка Йоловска, която досега беше заместник-директор и мениджър на списание CIO и отговаряше за бизнеса с конференции на компанията. 

“IDG България” ЕООД е създадена през 1990 г. От 1997 г. компанията е 100% собственост на американската компания IDG (International Data Group), най-големия международен издател в областа на информационните и компютърните технологии с над 300 заглавия и 150 сайта в 75 държави.

“Икономедиа” АД е втората по големина издателска група в България и най-голямата компания за бизнес медии в страната. От началото на 2005 г. групата е част от Verlagsgruppe Handelsblatt – най-голямата медийна компания в областта на финансовата и бизнес информация в Германия. “Икономедиа” е 50% собственост на Verlagsgruppe Handelsblatt и 50% на българската “Агенция за инвестиционна информация” ООД.

“Икономедиа” издава ежедневното издание “Дневник” и седмичника “Капитал”. Компанията издава още лицензните списания Business Spotlight (за изучаване на английски език) и Foreign Policy (за глобална политика, икономика и идеи), както и професионалните списания HoReMag (за професионалистите в туризма), “Ютилитис” (за ютилити бизнеса), “Регал” (за търговията с бързооборотни стоки) и MD (специализирано издание за лекари).

Заедно с АСИ ООД “Икономедиа” издава и седмичника “Строителство Градът” и месечното списание за недвижими имоти “Индекс Имоти”. В портфолиото на медийната група са и сайтовете www.capital.bg, www.dnevnik.bg и www.karieri.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
fallback