fallback

Ален мак с договор с най-големия дистрибутор на българска козметика в Русия

До три години износът трябва да достигне 8-9 млн. евро

10:34 | 28.06.06 г.

Козметичната компания Ален мак сключи през тази седмица договор с най-големия дистрибутор на продукция от този бранш в Русия. Това е БРК Козметикс на българина Методи Маджаров. Той притежава 17 дка терен в Москва с 8 000 квадратни метра складови площи, както и собствен жп транспорт.

Фирмата му пласира българска козметика в 1 500 руски магазина, има филиали в много градове, сред които са Санкт Петербург, Тула, Вороженж, Новосибирск. Едно от предимствата й е директната доставка на стоките без използването на услугите на търговците на едро, което прави цените на българската козметика по-атрактивни. Дистрибутира и в бившите републики на ОНД в Далечния изток.

Договорът, който влиза в сила от 1 юли 2006 г., предвижда пласмент на продукция на Ален мак за 3 млн. евро до 30 юни 2007 г. На втората година обемът на износа трябва да достигне 4-5 млн., а на третата – 8-9 млн. евро.

БРК Козметикс пласира продуктите на още две пловдивски козметични компании – Солвекс и Роза импекс. Боята за коса Престиж на Роза импекс доби огромна популярност в Русия и се продава на еднакво ценово равнище с марки като Гарние и Лореал. Методи Маджаров смята, че същото е възможно да стане и с боята Импресия на Ален Мак. Освен нея в Русия ще се пласира пастата Поморин, детската козметична серия Па-па, крем за бръснене Каро. Между другото се оказва, че в Казахстан Поморин е синоним на паста за зъби въобще. Това е най-старият български бранд с 54-годишна история, казва Маджаров.

За последните две-три години бюджетните заплати в Русия са се увеличили с около 40 на сто. Руснаците стават все по-платежоспособни, като са атакувани от агресивна реклама на най-големите в света козметични компании, някои от които са изнесли производството си в Русия. До преди две години най-търсените български стоки в Русия са били козметичните, а сега са изместени на второ място от българските вина, казва Маджаров. По думите му родната ни козметика има пазарен дял от 30-40 процента в Русия, но като бройки, не във финансово изражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
fallback