fallback

Fitch потвърди рейтинга на България, вижда ни в ЕС от януари 2007 г.

От агенцията обаче предупреждават, че големият дефицит по текущата сметка е направил икономиката по-уязвима към неблагоприятни шокове

19:16 | 27.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Международната рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съответно на „ВВВ“ и „ВВВ+“. Краткосрочният рейтинг се запазва на ниво „F3“, а кредитният таван на страната на ниво „ВВВ“, съобщиха от Министерство на финансите. Перспективата за развитие остава стабилна. „Българските суверенни кредитни рейтинги са подкрепени от макроикономическата политика, която е насочена към устойчив икономически растеж”, каза Андрю Колкуин, анализатор на Fitch за България. „Коалицията, която пое управлението след изборите през юни 2005 г., подкрепи валутния борд, провеждайки рестриктивна фискална политика с бюджетен излишък от 3,2% от БВП през 2005 г. Fitch очаква подобен излишък и за тази година”, се посочва в съобщението.

Рестриктивната фискална политика доведе до намаляване на показателя Брутен държавен дълг към БВП от 68,2% през 2001 г. до 30% в края на 2005 г., което е едно от най-бързите намаления за всички страни, на които Fitch Ratings дава рейтингова оценка. Това дава възможност за по-големи инвестиции в областта на частния сектор, придружено с нарастване на вътрешния и външния дълг, сочи анализът на агенцията.

Въпреки това Fitch предупреждава, че големият дефицит по текущата сметка, който се очаква да превиши 12% от БВП тази година, е направил икономиката по-уязвима към неблагоприятни шокове. Това подчертава и необходимостта от поддържане на рестриктивната фискална политика, както и продължаването на реформите и мерките за подобряване на бизнес средата. Притесненията по отношение на размера на дефицита по текущата сметка в голяма степен се смекчават от начина на неговото финансиране чрез относително стабилни дългосрочни източници, главно преки чуждестранни инвестиции, което намалява риска за страната от евентуална загуба на достъпа до чуждестранно финансиране, посочват от агенцията. Според нейния анализ капитализацията на банките и качеството на активите се запазва високо въпреки значителния ръст на кредитите, подкрепян от банки с чуждестранна собственост, което способства за силно нарастване на вътрешното търсене и разширяване на дефицита по текущата сметка. Fitch е доволна от ангажираността на БНБ за поддържане на строг надзор върху банковата система и от готовността й да предприеме мерки за ограничаване на кредитната експанзия, в случай че това заплашва финансовата стабилност на страната.

„Системата на валутен борд, която фиксира лева към еврото, продължава да бъде в основата на макроикономическата стабилност. Въпреки това в последно време се забелязва повишаване на равнището на инфлация, което достига до 8,5% на годишна база, в резултат отчасти и на фактори с еднократно въздействие, като нарастване на цените на хранителните стоки след наводненията през миналата година и повишаването на акцизите“, се казва в становището на институцията.

Очакванията на Fitch са инфлацията да намалее до около 5% през следващата година. Изпреварващото нарастване на производителността на труда спрямо растежа на реалните доходи отхвърля хипотезата, че инфлацията съществено е намалила конкурентноспособността на България на международните пазари.

Следствие на факта, че е подкрепена за очакваното членство в ЕС, България продължава да привлича значителни по обем чуждестранни инвестиции. Fitch очаква България да се присъедини към ЕС през януари 2007 г., тъй като според наблюденията на агенцията властите вземат под внимание изразените от Европейска комисия забележки, особено в областта на корупцията и евентуално по отношение на EMU (Икономическия и валутен съюз), се изтъква в становището на рейтинговата агенция.

Стабилната перспектива произтича в резултат от успешното балансиране на предприетите действия в сферата на публичните финанси и интеграцията към ЕС от една страна, и големия дефицит по текущата сметка на платежния баланс и неотдавнашното нарастване на брутния външен дълг от нива около 60% от БВП през 2003 г. до 68% през последната година, от друга страна.

Очакванията за запазване на високия дефицит на текущата сметка в средносрочен аспект и отсъствието на гъвката парична политика, в резултат от действието на системата на валутен борд, ограничават възможностите за смекчаване на рестриктивната фискална политика.

Допълнителното влошаване на дефицита по текущата сметка, придружено със значително нарастване на външния дълг на страната, може да окаже натиск за намаляване на суверенния кредитен рейтинг на страната. В случай че нарастването на местните и чуждестранните преки инвестиции, което в момента оказва силно влияние върху увеличаването на дефицита по текущата сметка, доведе до последваща стабилизация и интеграцията към европейския валутен съюз се засили, то това може да окаже благоприятно влияние за повишаване на кредитния рейтинг на България, заявяват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 01.09.22 г.
fallback