fallback

Алфа Финанс холдинг придоби 50% от Спектър Нет

Сумата по сделката е 9,4 млн. лв., предвиждат се краткосрочна инвестиционна програма на стойност над 15 млн. лв.

17:34 | 27.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Алфа Финанс холдинг АД придоби 50% от телекомуникационния оператор Спектър Нет АД чрез дъщерното си дружество Алфа Телеком ЕАД. Договорът за покупката е подписан на 20 юни, а цената на сделката е 9,4 млн. лв., стана ясно на проведена днес пресконференция, на която присъстваха Иво Прокопиев, главен изпълнителен директор на Алфа Финанс, и Теодор Захов, изпълнителен директор на Спектър Нет.

Фактическото приключване на сделката ще бъде осъществено след получаване на разрешения от Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията. Това е втората по-голяма сделка в телекомуникационния сектор през последните няколко месеца, след като в края на миналата година унгарският телекомуникационен оператор Magyar Telecom купи 100% от капитала на Орбител за 8 млн. евро.

„Сделката със Спектър Нет е част от стратегията на Алфа Финанс холдинг да инвестира в секторите с най-голям потенциал за развитие и в компании с утвърден мениджмънт. Имаме много идеи за развитие на качествени телекомуникационни услуги, както и за придобиване на конкурентни дружества от сектора. Предвиждаме краткосрочна инвестиционна програма на стойност над 15 млн. лв.“, съобщи Иво Прокопиев.

„Избрахме Алфа Финанс холдинг за наш партньор не само поради факта, че телекомуникационният сектор е изключително капиталоемък. Основната причина за сделката са сходните ни виждания, че бъдещето на този бранш зависи от стабилизирането на играчите в него. Сътрудничеството с Алфа Финанс холдинг ще ни осигури както допълнителен финансов ресурс, така и по-лесен достъп до някои от големите институции“, коментира Теодор Захов.

“Допълнително ще бъдем улеснени в осигуряването на дългосрочна инвестиционна стратегия, тъй като до момента Спектър Нет се е развивал с помощта на собствените си парични потоци. Идеите ни за развитие се простират и извън стандартните интернет и телекомуникационни услуги, като например в считаната досега за недостатъчно сериозна сфера на т.нар. „квартални“ LAN-оператори. Във всички случаи ще действаме по коренно различен начин от предлагания досега“, добави още Захов.

Приходите от продажби на Спектър Нет за миналата година възлизат на 11,4 млн. лв., а нетната печалба за същия период е в размер на 360 хил. лв. Компанията е един от най-големите VoIP оператори в страната с пазарен дял от над 60%. Този тип услуги съставя около 32 на сто от приходите й.

Дружеството Алфа Телеком ЕАД е специално създадено с цел придобиване на участие в Спектър Нет и е част от финансово-индустриалната група Алфа Финанс холдинг. Групата има участие в областта на финансовите услуги (Булброкърс АД и Алфа Асет Мениджмънт), минното дело (Каолин АД, което притежава девет преработвателни мощности в България, Сърбия, Румъния и Украйна), логистиката (Фериботен комплекс Силистра и ЖП комплекс Девня) и недвижимите имоти (Алфа дивелопмънтс ЕАД). Според консолидирания финансов отчет на Алфа Финанс холдинг за 2005 година активите на групата са на обща стойност 450 млн. лв., приходите от дейността са в размер на 102 млн. лв., а нетната печалба възлиза на 18 млн. лв. В структурата на холдинга работят над 3 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 05.09.22 г.
fallback