fallback

До края на месеца Каварна ще е с обновена пречиствателна станция

Според разчетите на екоминистерството в изграждането на канализационни мрежи и пречиствателни станции у нас трябва да бъдат инвестирани 2,2 млрд. евро

15:31 | 27.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

До края на юни ще бъде завършена реконструкцията на пречиствателната станция в Каварна, която се извършва от пловдивската фирма “Оптела-Механичен завод”, съобщи за Investor.bg директорът на компанията инж. Богдан Матев.  

Консорциумът “Оптела - Механичен завод” е от групата на Компания за технологии и иновации “Съединение”, като е създаден през 2002 г. от “Оптела-Оптични технологии” АД и Високотехнологичен парк „Хебър“. Фирмата изгражда и ремонтира част от пречиствателните станции и в други морски курорти, както и в останалата част на страната. Оборудваните от нея съоръжения у нас са над 20.  

В началото на юни официално бе открита станцията в община Царево. Има планове тя да се разширява заради новите вилни селища в Лозенец и Варвара, но кога точно ще стане това засега не е ясно. По думите на инж. Матев капацитетът на пречиствателните съоръжения на някои места по Черноморието не е достатъчен. За пример той посочи Слънчев бряг, който се урбанизира и населява все повече.

“Оптела-МЗ” е произвела и екосъоръженията за Равда, които преработват отпадните води на Несебър, Ахелой и Слънчев бряг. В големия курорт предстои да се направи нова пречиствателна станция.

Пловдивският завод е изградил и депо за твърди битови отпадъци в Созопол, финансирано по европрограмата ИСПА.

Оборудването за станциите по Черноморието се прави по технологии, гарантиращи най-висока степен на пречистване на водата, тъй като евентуален срив би довел до сериозни замърсявания и ще нанесе щети на туризма, обясни инж. Матев.

Двигателите и специализираните помпи се изписват от Западна Европа, добави той. Предприятието работи с италианската фирма “Сернаджото” и използва нейни лицензи, оборудването се конструира по оригинална документация, съобразена с изискванията на всеки обект, и с машини, произведени от пловдивския завод.

Според разчетите на Министерство на околната среда и водите средствата, които трябва да бъдат вложени в изграждането на канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадъчни води в страната са общо 2,217 млрд. евро, от които 1,29 млрд. евро са предвидени за периода до 2010 г. Източниците на финансиране са предприсъединителните фондове на ЕС, а след приемането на България в Общността - и кохезионните фондове, САПАРД, национално финансиране, съфинансиране на фондовете на ЕС, частни инвестиции и др.

Според инж. Матев конкуренцията за усвояването на тези средства е голяма, като някои от по-големите проекти се изпълняват от чуждестранни компании.

Свързани компании:

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback