fallback

Над 1 млрд. долара са инвестирали у нас италиански компании за 10 години

Според данните на Българската агенция за инвестиции Италия е четвъртият по големина инвеститор в България

12:48 | 27.06.06 г.

Двудневен бизнес форум „Браво Италия – Италиански стил в България“ с участието на над 40 италиански фирми от сферите обзавеждане и строителство, хранително-вкусова индустрия, текстил и облекло и продукти за лично потребление започна днес в София. Това съобщиха на пресконференция организаторите на форума - Италианският институт за външна търговия и Системата на италианските търговски палати.

В България има над 1000 регистрирани фирми с италианско участие, а инвестициите им в страната за последните 10 години са над 1 млрд. долара, заяви за Investor.bg Джовани Саки, директор на Италианския институт за външна търговия в София.

Най-големите от тях са в областта на банковото дело – Булбанк, и текстила и облеклото – Миролио, уточни той.

В Италия има общо 6 млн. фирми, в които работят над 47 млн. служители, заяви Паоло Саки, директор на “Промос”/Търговско-промишлена палата – Милано.

Според данните на Българската агенция за инвестиции Италия е четвъртият по големина инвеститор в България за периода 1992-2005 г. Сред големите италиански инвеститори от агенцията посочват Marvex, Italcement, оперираща в областта на циментовата индустрия – на 18-то място в класацията на най-големи инвеститори в България, Енел – на 36-та позиция и Уникредито - на 48-ма позиция.

Според данните на БНБ по страни най-много инвестиции за периода януари – април 2006 г. са привлечени от Великобритания (22,6% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции), Австрия (21,3%) и Холандия (18,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
fallback