fallback

Световната банка отпусна 18,5 млн. евро кредит на Стомана индъстри

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на инвестицията в новия валцов цех на предприятието

18:40 | 26.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Пернишкият завод „Стомана индъстри“ получава кредит от 18,5 млн. евро от Световната банка, съобщиха от компанията. Средствата, които ще бъдат усвоени чрез Международната финансова корпорация (IFC), ще бъдат използвани за финансиране на инвестицията в новия валцов цех на предприятието. Началото на проекта бе дадено през март тази година, като строителството се очаква да приключи през април 2007 г. Според информация от сайта на „Стомана индъстри“ общата стойност на вложението е 43 млн. евро. В новия цех ще бъдат произвеждани продукти от бетонно желязо и специална стомана, като капацитетът на мощността ще е около 800 хил. тона годишно. Над 50% от продукцията ще бъде за износ.

Новата инсталация за валцоване ще има силно ограничено въздействие върху околната среда, посочват от компанията. Пещта ще работи на природен газ и ще отговаря на изискванията на ЕС.

Трудът в „Стомана индъстри“ е обвързан с колективен трудов договор, който се предоговаря на всеки две години. В момента в дружеството, чийто мажоритарен собственик е гръцката група Виохалко, работят около 1100 души, като новите места, свързани с инсталацията за горещо валцуване са 200. Гръцката компания закупи стоманодобивната част на Стомана АД, Перник през 2001 г. за 13,5 млн. долара чрез дъщерното си дружество Сиденор.

В момента „Стомана индъстри“ АД е водещ производител на стомана в България, като произвежда широка гама продукти, включително дебелолистова ламарина, сортов прокат, стоманени сфери и специални профили, както и полуготови продукти (блуми, сляби и кнюпели).

Фирмата е разработила широка дистрибуторска мрежа, която включва партньори като БДЖ ЕАД, Пристанище Бургас ЕАД, Пристанище Варна, Пристанище Лом, Пристанище Русе. Дистрибуцията на продуктите се извършва и чрез обширната търговска мрежа на Сиденор с представителни търговски офиси в Гърция, Обединеното кралство, Франция, Италия, Германия, Румъния, Югославия и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 26.06.06 г.
fallback