fallback

„Авиотехника“ възстанови спряното производство на самолети роботи

Пловдивското предприятие, сред чиито големи клиенти е Министерство на отбраната, отново ще произвежда използваните при обучения летящи мишени Ястреб

10:43 | 26.06.06 г.

След няколко години на пълен застой пловдивското предприятие „Авиотехника“ възроди производството си. А то е на безпилотни самолети мишени Ястреб. Десетилетия наред те се радваха на добър прием от клиенти като Министерството на отбраната, а също и от чужбина.

Радиоуправляемите скамолети мишени се използват за обучение на Противовъздушната отбрана, а също и на пилоти изтребители за разстрелване на летящи цели. Собственик на предприятието след приватизирането му е бизнесменът Димитър Христолов. Негов е и футболният клуб Христо Ботев, както и обувното предприятие Диадора в Пловдив.

Новият изпълнителен директор на предприятието е инженер Юрий Налбантов, който е завършил специалността Гражданска авиация в Киев. Той е решил да обнови изцяло произвежданите от предшествениците му безпилотни самолети. За целта трябвало да се купи от Англия изключително ефективен двигател за самолета. Той тежи само 9,5 кг, но мощността му е 38 конски сили. Това увеличава скоростта му спрямо старата модификация от 270 на 340 км, а височината на полета от 2 500 на 3 000 метра.

Цели шест месеца „Авиотехника“ е била проучвана от Великобритания да не би да има връзка с Ал Кайда, тъй като този летящ робот може да се използва и за терористични цели. Накрая получава благословията на английското правителство. После е трябвало да чака още три месеца одобрение и от страна на Франция за внос на специални масла. В крайна сметка младите авиоинженери, завършили в България и чужбина, започват да произвеждат един съвременен самолет - мишената.  

Той е олекотен и има отражателна повърхност с мащабите на изтребителя МиГ-21, тоест на голям изтребител. А това означава, че в бъдеще няма да е проблем в тренировките по разстрелването на летяща мишена да участва и американският F-15, който напоследък се включва в съвместни българо-американски военновъздушни учения. Модернизираният вариант на Ястреб, с вградена в него GPS система и нов автопилот, разработен от инженерите в Пловдив, бе показан на последната международна оръжейна изложба в панаирния град. Тя се проведе от 31 май до 3 юни.

Предприятието е сключило три договора за различни услуги с Министерство на отбрана. Тренировките със самолети–мишени по традиция се провеждат веднъж годишно край нос Шабла. Все по-често в тях се включват и чужди армии.

Най-голямото предимство на обновения Ястреб е, че той може много ефективно да се използва за цивилни цели. Например за мониторинг при бедствия и аварии в мащаби, при които е труден достъпът на човек. Миналата седмица неговите възможности бяха представени пред създаващия се в страната Център за управление на бедствия и аварии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
fallback