fallback

Проект за вятърна електроцентрала край Каварна получи сертификат първи клас

Oбщата стойност на инвестицията е 92,2 млн. лв., като изграждането ще започне през 2006 и ще продължи три години

13:15 | 23.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Смесеното дружество „Калиакра Уинд Пауър” АД получи сертификат за инвестиция първи клас за проекта си „Ветроенергиен Парк Калиакра”, съобщиха от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Инвестиционният проект предвижда изграждане в землището на с. Българево, община Каварна на обща площ от 2700 дка на вятърна електроцентрала, състояща се от 33 ветрогенератора с обща мощност 33 MW.  Общата стойност на проекта е 92,2 млн. лв. Изпълнението се очаква да започне през 2006 г., като ще продължи три години.

„Калиакра Уинд Пауър” АД e създадено през ноември 2005 г. специално за реализирането на проекта. Дружеството е учредено от българската фирма „ИНОС 1” ООД и японската корпорация „Мицубиши Хеви Индъстриз” (MHI), чието участие в акционерния капитал е в съотношение 30:70.   „Инос 1” е инженерингово дружество, създадено през 1993 г., с предмет на дейност проектиране на ниско и високо строителство и изграждане на обекти на такова строителство, предприемачество, ремонт и обслужване на хотели, туристически центрове и др. Дружеството има реализирани проекти в областта на промишленото и жилищното строителство. MHI e една от водещите в Япония и в света корпорации в редица отрасли като корабостроене, ядрена и конвенционална енергетика, машиностроене, климатична техника и др. От 1980 г. MHI започва разработки на вятърни генератори и днес е между водещите в света в този промишлен подотрасъл.

Енергийният парк, който двете компании ще изградят край Каварна, ще бъде съставен от ветрогенератори тип MWT 1000A, производство на MHI, с номинална мощност 1 MW и напрежение 690 V. Към всеки генератор се монтира повишаващ трансформатор 0,69/20 kV, откъдето токът ще се подава по кабели към собствена подстанция 20/110 kV. Присъединяването към енергийната мрежа ще стане на базата на договор с НЕК АД.

Инвестиционният план предвижда след пускането в експлоатация на ветрогенераторния парк да бъдат разкрити общо 30 нови работни места. По време на строителната фаза на обекта ще бъдат заети 250 души.

Финансирането на проекта се планира да се осъществи със собствени средства от MHI и кредити от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback