fallback

Правителството одобри Закона за тютюна, не очаква поскъпване на цигарите

В закона се предвижда нов режим, при който вносителите и производителите ще подават заявление в Министерството на финансите

16:54 | 22.06.06 г.

След влизането в сила на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия се очаква поевтиняване на вносните цигари. Правителството одобри днес и ще внесе в парламента проектопромените в закона.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова заяви, че от министерството не очакват българските цигари да променят цените си след приемането на новия закон. "Имаме очаквания за понижаване на цените на вносните цигари в размер до 50 стотинки", добави Нинова, цитирана от Dnes.bg.

В закона се предвижда нов режим, при който вносителите и производителите ще подават заявление в Министерството на финансите (МФ). В него ще посочват цена на тютюневите изделия, която трябва да включва себестойност, транспорт, мита и акцизи, отбелязва Нинова. По думите й МФ ще бъде задължено да регистрира тази цена, без да има право да определя нова и да я коригира. МФ ще осъществява само контрол върху документите, дали отговарят на изискванията, каза още заместник-министърът. По този начин се дава възможност производителите и вносителите на цигари свободно да образуват и регистрират цените на предлаганите от тях марки цигари за вътрешния пазар.

Предвижда се законодателна промяна, с която чуждестранните компании, регистрирани по законодателството на Европейския съюз, няма да бъдат задължени да се регистрират като юридически лица в България, за да осъществяват производство и търговия в страната. Досега правото на производство и търговия с тютюневи изделия в България имаха само компании, регистрирани в България като юридически лица. От 1 януари 2007 г. - датата на присъединяване на България към ЕС, тези права ще имат и чуждестранни компании, регистрирани като такива в държави от ЕС, без да преминават през задължителното условие да са регистрирани като юридически лица в страната, каза Нинова.

С измененията в закона се запазва забраната за рекламиране на тютюн и тютюневи изделия. Изключения се правят за: територията на предприятия, където се произвеждат тютюн или тютюневи изделия; обекти, в които се извършва търговия с тях; използването на търговската марка, когато в рекламата не участват непълнолетни лица и тя не е предназначена или насочена предимно към тях; места или при мероприятия, на които достъпът на лица под 18 г. е забранен. Въвежда се забрана за спонсориране от лица, чийто предмет на дейност е производство и търговия с тютюн и тютюневи изделия на радио- и телевизионни предавания.

С измененията в нормативната база ще отпаднат предвидените в сега действащия закон вноски от 5 на сто върху митническата облагаема стойност и дължимите мита при внос на тютюневи изделия и в размер 2 на сто от продажбата за износ на манипулиран и ферментирал тютюн и тютюневи изделия, съобщи пресслужбата на кабинета.

До приемането на подзаконовите нормативни актове ще важат фиксираните към момента от МС цени, каза заместник-министър Нинова. Подзаконовите нормативни актове ще влязат в сила в едномесечен срок от обнародването на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 20.08.22 г.
fallback