fallback

Община Тервел получава 800 хил. лв. инвестиционен заем

Заемът за община Тервел е вторият кредит у нас по гаранционното споразумение на финансовата институция и USAID

12:27 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

HVB Bank Biochim ще отпусне 800 хил. лв. десетгодишен инвестиционен заем на община Тервел по програми на Американската агенция за международно развитие (USAID) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от финансовата институция. Банката е избрана след проведена процедура по Закона за общинския дълг.

По програмата на Европейската инвестиционна банка, за инвестиционни проекти на стойност до 5 млн. евро, общините получават безвъзмезден грант на стойност 2.5% от размера на проекта.

Община Тервел ще използва по-голямата част от заема за изграждане и ремонт на улици, тротоари, построяване на рампа за хора с увреждания, детски площадки, изграждане на мрежа от осветителни тела в града и други. Останалата част от заема ще бъде използвана за ремонт на главната улица в града.

Заемът за община Тервел е вторият кредит у нас по гаранционното споразумение на финансовата институция и USAID. Първият заем от 2 млн. лева беше одобрен преди месец от община Монтана.

Българските общини са все още консервативни по отношение търсенето на заемен капитал, коментира Милена Трифонова, директор “Институции и Еврофондове” на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк.

Споразумението на HVB Bank Biochim с Американската агенция е първо по рода си гаранционно споразумение с българска банка, насочено изцяло към българските общини, като американското правителство гарантира портфейл от заеми от страна на банката за общините в България в размер на общо 15 млн. долара.

Специaлизираната за такива проекти дирекция “Институции и Еврофондове” отпуска заеми, с които да финансира общински инвестиционни проекти. Заемите могат да са в лева или евро, а средствата могат да се използват за рехабилитация на улици и общински пътища, за реконструкция на водопроводи и канализация и други, както и при кандидатстване за заеми по линия на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
fallback