fallback

Един лев купува най-малко услуги в София, Варна и Бургас

В Пловдив и Русе разходите за живот са с около 15% по-ниски от столицата

12:15 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Един лев купува най-малко услуги в София, Варна и Бургас според Biggest Cities Review - редовният доклад за цената на труда (за пролет 2006) на Industry Watch и Витоша Рисърч. В Пловдив и Русе разходите за живот са с около 15% по-ниски от столицата. Най-евтино се живее в градовете Видин, Добрич, Сливен и Ямбол.

В доклада са представени новите стойности на сравнителния индекс на цената на труда в най-големите български градове. София предлага най-скъпия базов труд, като единствено във Варна са регистрирани подобни на столицата стойности. Във втория по големина град Пловдив трудът е с около 20% по-евтин от столицата, а в Бургас той е с около 10% по-скъп от Пловдив. Най-ниско платен труд сред областните центрове предлага Видин – с около 43% по-евтин от София.

Сравнението на цените на имотите с цените на труда потвърждава, че в столицата и морските градове едно жилище се разменя за най-голямо количество труд. Трудът е относително по-скъп (измерен в жилища) с около 15% в Пловдив.

В сравнение с последното издание на доклада най-значима промяна беше регистрирана в Русе, където цените на имотите поскъпнаха значително през първото тримесечие на 2006 (с повече от 15% от началото на годината). Така градът вече прилича на София, Пловдив, Варна и Бургас по отношение на относителната цена на труда.

За повечето от големите градове в България началното заплащане във фирмена администрация е в границите на 200-300 лева. Миграцията на млади хора към най-големите градове поддържа стартовата заплата в по-малките градове относително висока (на фона на неквалифицирания труд). Началното заплащане във фирмената администрация е между 20 и 30 процента по-високо от цената на базовия труд в Стара Загора, Кърджали и Благоевград.

Biggest Cities Review е доклад от серията изследователски продукти на Industry Watch. Това са периодични обзори на избрана тема от икономистите на компанията. Biggest Cities Review се базира на специално събрани за изследването емпирични данни от агенцията за маркетингови и социологически проучвания Витоша Рисърч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 20.08.22 г.
fallback